10 iun. 2017 | 15:00

Windows 10 S este imbatabil în fața oricărui ransomware

ACTUALITATE
Windows 10 S este imbatabil în fața oricărui ransomware

Windows 10 S este cea mai sigură variantă a sistemului de operare, WannaCry și alte pericole nefiind o amenințare.

Windows 7 a fost cel mai afectat dintre sistemele de operare ale Microsoft atunci când WannaCry și-a făcut apariția pe internet. Windows 10, în schimb, nu a fost afectat, compania afirmând că niciun client care folosea acest sistem de operare nu a avut calculatorul compromis de atacul informatic desfășurat la nivel global.

Asta ar trebui să-i liniștească pe cei care vor un sistem de operare sigur, dar există vești și mai bune decât aceasta Windows 10 S este o variantă chiar și mai sigură pe care o poți lua în considerare dacă vrei să te ții departe de ransomware.

Noua variantă a sistemului de operare este creată astfel încât să poată rula doar aplicații pe care le iei din Windows Store. Astfel, aplicațiile din afara ecosistemului Microsoft nu pot fi instalate și aici vorbim și despre virușii care se pot propaga prin astfel de programe. Tocmai de aceea, Microsoft spune despre Windows 10 S că este absolut sigur împotriva ransomware-ului.

Într-adevăr, este un lucru bun să fii protejat complet împotriva unor atacuri de acest fel, dar abilitățile Windows 10 S de a rula doar aplicațiile din Windows Store îl transformă într-o alternativă nu foarte flexibilă. Tocmai de aceea, cel mai important target al acestui nou sistem de operare îl reprezintă calculatoarele instalate în centre de educație, scrie betanews.com.

Atacul WannaCry s-a răspândit rapid începând de vineri și a ajuns pe mai bine de 100.000 de calculatoare din peste 100 de țări, din întreaga lume. Totul s-a petrecut în doar câteva ore și între PC-urile infectate au existat sisteme ale unor spitale din Anglia, sisteme ale birourilor FedEx din Marea Britanie, dar și calculatoare ale Ministerului de Interne din Rusia. De asemenea, și ținte din România ar fi fost atacate, primul exemplu fiind Uzina Dacia.