08 iun. 2017 | 16:12

Cercetătorii înregistrează activitatea cerebrală după moarte

ȘTIINȚĂ
Cercetătorii înregistrează activitatea cerebrală după moarte

Cercetătorii încearcă să explice un caz care a fascinat întreaga comunitate medicală- un pacient prezenta o activitate cerebrală intensă după moarte.

Pentru mai mult de 10 minute după ce a fost catalogat mort din punct de vedere clinic, și asta după numeroase observații, pacientul încă prezenta semnale cerebrale (undele delta) pe care oamenii le experimentează în timpul unui somn adânc. Acesta este un fenomen total diferit de activitatea cerebrală care a mai fost asociată stingerii din viață.

În urma analizării a patru evenimente asemănătoare, cu ajutorul unei înregistrări electroencefalografice (EEG), cercetătorii au ajuns la concluzia că moartea poate fi o experiență unică pentru fiecare individ în parte. Dacă în trei dintre cazuri activitatea cerebrală a pacienților a încetat înainte ca inima să se oprească, la pacientul cu numărul #4 s-a înregistrat o activitate cerebrală neobișnuită timp de 10 minute și 38 de secunde, după ce inima sa s-a oprit, notează Science Alert.

Studiile anterioare, realizate în 2016, ne arată că lucruri stranii se petrec la momentul morții unei persoane și după acest eveniment. Se pare că mai mult de 1.000 de gene sunt încă active la câteva zile după moartea unui individ. Ce este neașteptat este că nu este ca și cum acestea s-au stins treptat, ci observațiile ne arată că acestea și-au întețit activitatea după moartea persoanei.

Unii cercetători susțin că această anomalie se poate pune pe seama unei erori umane, a unei greșeli, sau poate fi un simplu rezultat al unei erori de scanare. Însă cercetătorii sunt foarte precauți când vine vorba despre analizarea implicațiilor acestei descoperiri și susțin că dacă ar fi fost vorba despre o eroare, ei nu au reușit să identifice vreo defecțiune a echipamentului medical.

Specialiștii nu reușesc să explice acest fenomen straniu, iar cercetările realizate până în prezent nu sunt deloc de ajutor. Cu toate acestea, evenimentul care a înmărmurit o întreagă comunitate științifică devine relevant pentru că ne arată cât de puține lucruri știm de fapt despre viață, despre procesele morții și despre cum experimentează oamenii aceste momente.