04 iun. 2017 | 12:00

Cât de importantă este carisma în evaluarea unui bun lider

ȘTIINȚĂ
Cât de importantă este carisma în evaluarea unui bun lider

Mulți își doresc să fie lideri și mulți sunt de părere că au abilitățile necesare. Cercetătorii ne spun însă cât de importantă este carisma în această poveste.

Din istorie, tindem să ne amintim de cei mai carismatici lideri ale căror acțiuni au rămas impregnate în memoria colectivă, dar știința ne arată că această trăsătură nu este cea mai utilă.

Un studiu realizat pe 6oo de persoane cu un rol managerial a ajuns la concluzia că oamenii care au carismă în mod moderat sunt considerați, în general, ca fiind mai eficienți, cel puțin în comparație cu cei care nu sunt deloc carismatici. În contrast, persoanele foarte carismatice au fost percepute ca fiind slabe și fără abilitatea de a administra cu disciplină detaliile tactice ale unui proiect. Iar liderii care nu dețin deloc această abilitate sunt considerați lipsiți de viziune, notează Live Science.

În general, se pune prea mult accent pe carisma unei persoane, cel puțin când vine vorba de alegerea unui angajat potrivit. Cercetătorii s-au folosit de chestionare special închegate pentru a evalua carisma participanților. Carisma este definită de aceștia ca fiind prezentă într-o persoană prin îndrăzneală, imaginație și viziune. Analizând rezultatele cu părerile angajaților, se pare că metoda evalua carisma în mod corect.

De asemenea, analizând opinia angajaților, a superiorilor și a altor oameni cu care cei 600 de lideri interacționau în mod regulat, au aflat că eficacitatea unui lider este dată într-o mai mică măsură de carisma sa și că cele mai potrivite persoane care să joace rolul unui lider sunt cele moderat carismatice, care știu să se impună și să convingă, dar au și o abilitate practică.

Rezultatele studiului ar avea multiple aplicații pentru organizații, în ceea ce privește modalitatea de administra oameni diferiți care au nevoi diferite. În plus, companiilor mari le-ar fi și mai util să-și instruiască angajații în așa fel încât aceștia să-și depășească slăbiciunile. Liderilor carismatici le-ar fi util un program de instruire axat pe o mai bună organizare a activităților zilnice, iar liderii cu puțină carismă ar trage un folos de pe urma unui antrenament strategic.