Visele stranii și violente ne-ar putea semnala viitoare probleme mentale
Cercetătorii au identificat o legătură neașteptată între visele stranii și fizic violente și riscul dezvoltării unor boli neurologice.
Aceștia susțin că visele violente ar fi un semn timpuriu, primit poate cu zeci de ani înainte de diagnosticarea unor probleme de ordin mental, care semnalează dezvoltarea Parkinsonului și a demenței.
Potrivit cercetătorilor, visele stranii și violente sunt o afecțiune a somnului REM care implică un comportament anormal și îi determină pe oameni să se miște violent și să lovească în somn, câteodată chiar și să țipe sau să urle și, în cazuri aparte, să se ridice brusc din pat de furie.
Visul REM (sau MRO în română- mișcarea rapidă a ochilor) este unul dintre cele trei stadii prin care trecem în fiecare noapte, în timpul somnului, și este singurul care este asociat cu visele. În timpul viselor REM, activitatea neuronală a creierului este similară cu cea din timpul zilei, singura diferență este că trupul tău cunoaște o paralizie musculară temporară.
Deși această paralizie permite mici spasme, zvâcniri, majoritatea oamenilor rămân nemișcați în timpul somnului REM (somnambulismul este asociat cu somnul non-REM). Dar, dacă dezvolți o afecțiune a somnului REM, aceste reguli nu se mai aplică și în cazul tău, iar fazele somnului vor cunoaște modificări. Spre exemplu, ai putea începe să te manifești fizic conform cu acțiunile pe care le realizezi în timpul somnului, potrivit Science Alert.
Analizând cu atenție trunchiul cerebral, care a fost de mult timp asociat cu formarea viselor, cercetătorii au putut izola o grupă specifică de celule care par să fie responsabile de menținerea somnului REM. Când au identificat aceste celule la șoareci, specialiștii au putut face tranziția între somnul REM și non-REM.
Când au examinat aceleași celule în corpul pacienților care sufereau de afecțiuni ale somnului, cercetătorii au observat că acestea erau deteriorate, iar asta este important pentru că acest tip de deteriorare pare să aibă o legătură cu dezvoltarea afecțiunilor neurologice.
Cercetătorii au sesizat că mai mult de 80% dintre persoanele care suferă de afecțiuni ale somnului REM dezvoltă probleme neurologice, precum Parkinson și demența, iar că problemele somnului ne pot semnala viitoarele boli mentale chiar și cu 15 ani înainte ca acestea să se manifeste.
Deși este nevoie de mult mai multe studii care să analizeze această problemă, cercetarea de față ne oferă mai multe indicații cu privire la tipul de vise care ar trebui să ne îngrijoreze.