24 mai 2017 | 14:31

De ce păsările flamingo stau într-un picior

ȘTIINȚĂ
De ce păsările flamingo stau într-un picior

Păsările flamingo sunt recunoscute în special prin postura specifică, pentru că acestea își petrec majoritatea timpului stând într-un picior, iar acest fapt a fost de mult timp o necunoscută pentru oamenii de știință.

Postura specifică a păsărilor flamingo are o utilitate aparte în spate, iar cercetătorii descoperă în sfârșit care este motivul pentru care această specie adoptă poziția statului într-un picior. Se pare că păsările flamingo folosesc mult mai puțină energie când stau în această poziție și că ea are efecte benefice asupra organismului lor.

O echipă de cercetători a arătat că păsările din această specie nu depun niciun efort muscular când adoptă poziția statului într-un picior, ceea ce înseamnă că ele economisesc mult mai puțină energie astfel, potrivit bbc.co.uk. Din acest motiv, mișcarea flamingoului este una inteligentă, iar procesul evolutiv și-a pus amprenta asupra istoriei dezvoltării acestor păsări migratoare de apă.

Un mecanism pasiv este pus în funcțiune atunci când păsările stau într-un picior, permițându-le să capete o postură mândră în timp ce-și petrec timpul dormind. Mai mult, această specie are obiceiul de a schimba piciorul pe care îl folosesc pentru a sta și se pare că acest comportament ajută la reglarea temperaturii corporale.

Acum, experimentele realizate au ajutat la elucidarea secretelor mecanice din spatele trucului impresionant. Dacă privim atent postura păsărilor flamingo, vom observa că atunci când stau într-un picior acesta este direcționat fix sub corp, ceea ce înseamnă că piciorul lor este orientat în interior. Mai mult, studiul amplu le-a arătat cercetătorilor că atunci când păsările adoptau această poziție puteau sta nemișcate o perioadă îndelungată, lucru care ne arată stabilitatea posturii pasive.

Cu toate acestea, putem sesiza o legătură substanțială între statul într-un picior și o altă activitate conexă, precum spălatul, îngrijitul.

Deși acum înțelegem mult mai multe aspecte cu privire la aparatul anatomic al acestei specii, cercetătorii nu sunt pe deplin încântați de descoperire și sunt de părere că fenomenul nu este înțeles pe deplin, dar, cu toate acestea, studiul este un mare pas înainte.