Un proiect controversat promite să elimine deșeurile de plastic din oceane
Poluarea din oceane cere o rezolvare rapidă, iar un nou plan, destul de controversat, promite să curețe oceanele de plasticul dăunător care plutește la suprafața lor.
Deși la început se zvonea că prima etapă a procesului de curățare va avea loc abia în 2020, Boyan Slat, un tânăr de doar 22 de ani, susține că planul a suferit câteva modificări majore și că planul va fi pus în aplicare mult mai devreme, în 2018.
Ceea ce acesta își propune este să instaleze sisteme complexe, care să plutească la suprafața oceanelor, și care să adune cantitățile mari de plastic din Pacific. Construcția inițială, propusă de Boyan Slat, implica capcană imensă care să colecteze deșeurile de plastic de pe fundul mării, însă această idee a fost îndelung atacată de oamenii de știință, pe motivul că pune în primejdie viața marină. Noul plan este ceva mai bine închegat, iar tânărul își propune să curețe suprafețe mai mici, folosindu-se de ancore care se pot scufunda la o adâncime de 600 de metri, potrivit Science Alert.
Teoretic, ancorele vor menține sistemele de colectare pe loc, în locuri în care ele pot colecta deșeurile mult mai eficient. „Aceste sisteme se vor deplasa sau vor gravita, în mod automat, spre locurile în care se află plasticul. În loc să curățăm 42% din aceste rămășițe pe parcursul a 10 ani de zile, acum putem elimina 50% din deșeuri în doar 5 ani.”, menționează Boyan Slat.
Partea bună este că aceste sisteme mai mici se vor dovedi a fi mai eficiente, pentru că sunt mai performante, mai rapide și mai ieftine. Planul tânărului antreprenor speră să adreseze o problemă globală care este serioasă și pune în primejdie viața marină și pe a noastră, pentru că deșeurile ajung în organismul peștilor care intră în rețeaua industriei alimentare.
Deși planul ne oferă speranța că vom avea de a face, în curând, cu o lume mai curată, nu există încă o evidență propriu-zisă care să dovedească eficiența acestei inovații. În plus, oamenii de știință își exprimă îngrijorările cu privire la buna funcționare a sistemului, care ar putea înrăutăți situația actuală a deșeurilor de plastic și care ar putea pune în primejdie viața vietăților din oceane. Însă deși există, în general, o atitudine sceptică la adresa acestui plan elaborat, dacă inovația va funcționa așa cum promite, ea va deveni o realizare impresionantă care va rezolva una dintre cele mai mari provocări ale acestui secol.