05 mai 2017 | 16:20

De ce fumatul social este mai riscant decât ai crede

ȘTIINȚĂ
De ce fumatul social este mai riscant decât ai crede

Deși ai crede că fumatul ocazional nu te transformă într-un un fumător, inima ta ar fi de altă părere.

Fumătorii ocazionali sunt de părere că nu au de a face cu aceleași riscuri de sănătate precum un fumător înrăit, însă studiile arată că aceasta este o simplă minciună gogonată, căci oricât de rar ai întreprinde această activitate socială, ea îți afectează inima în același mod ca fumatul zi de zi, supunându-te acelorași riscuri cardiace precum cele întâlnite în cazul fumătorilor dedicați, potrivit menshealth.com. Asta ne spune că inima nu discriminează, ci ne tratează pe toți la fel.

În cadrul studiului publicat în American Journal of Health Promotion, care a fost realizat pe 40,000 de participanți, cercetătorii de la Universitatea din Ohio au descoperit că dintre persoanele care fac parte din categoria de fumători ocazionali, mai mult de 10% susțineau că aprind în mod regulat o țigară atunci când se află în situații sociale, iar 17% din totalul de participanți susțineau că sunt fumători înrăiți.

Atunci când au analizat riscurile cardiace, cercetătorii au ajuns la concluzia că fumătorii ocazionali sunt supuși acelorași riscuri. Hipertensiunea și colesterolul mare nu doar că erau într-o stare mai gravă decât cele ale nefumătorilor, dar ele erau identice cu a celor care consumă un pachet de țigări pe zi. În plus, studiul ne arată că 75% dintre fumătorii sociali suferă de hipertensiune, iar peste jumătate aveau colesterolul mare- ambele afecțiuni contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Astfel, doar pentru că nu ești dependent, nu înseamnă că fumatul ocazional nu are consecințe serioase asupra sănătății tale. Concluzia ar fi că orice tip de fumat este nesănătos, iar dacă te consideri un fumător social, ar trebui să fii conștient de faptul că această activitate ți-ar putea afecta inima în aceeași măsură ca fumatul de zi cu zi.