Al șaselea simț: cum îți dai seama că cineva te privește
Cu toții cunoaștem acea senzație pe care o avem atunci când simțim că privirea cuiva este îndreptată asupra noastră, deși aceștia nu se află în câmpul nostru vizual. Oamenii de știință găsesc o explicație pentru acest fenomen.
Deși cineva se află la periferia câmpului tău vizual sau total în afara percepției tale vizuale, îți poți da seama că cineva te privește sau că încearcă să-ți surprindă privirea. Câteodată pare că am avea o percepție extrasenzorială, un al șaselea simț care ne oferă abilitatea de a recepta informații pe care nu le putem primi pe baza celorlalte cinci simțuri. Ei bine, cercetătorii susțin că această capacitate nu are nimic de a face cu un simț special, ci cu un sistem din creier care este devotat identificării locului în care se îndreaptă privirea celorlalți, potrivit Psychology Today.
Anumite celule se activează atunci când privirea unui observator se îndreaptă asupra ta, după cum au indicat studiile realizate de specialiști, care au înregistrat activitatea celulelor cerebrale. dar, în mod surprinzător, respectivele celule nu se activează atunci când privirea observatorului se îndreaptă cu doar câteva grade la stânga sau dreapta ta (în acest caz, alte celule se activau).
Însă de ce poți simți că privirea cuiva este îndreptată asupra ta, deși nu privești în direcția acestei persoane? Primele lucruri pe care le observi la o persoană sunt poziția corpului și a capului, iar dacă oricare dintre acestea este îndreptată spre tine, mai ales într-un mod nenatural, atunci îți poți da seama cu ușurință că cineva te are în vedere. Acest comportament de alertează să arunci arunci o privire mai atentă asupra lor pentru a investiga ce se petrece.
Chiar dacă poziția corpului și a capului nu ne oferă suficiente informații, vederea periferică vine în ajutor, căci ea poate detecta cu ușurință privirea altei persoane și asta se datorează sleroticii vizibile a omului. Abilitatea de a detecta privirea cuiva cu ușurință s-a dezvoltat din necesitatea omului de a coopera și colabora cu ceilalți membri ai speciei. Privirea poate exprima o multitudine de trăiri și senzații pe care limbajul verbal nu le poate transmite, dar ne facilitează și comunicarea, căci printr-o simplă privire sugestivă poți alerta cu rapiditate pe cineva.