Chinezii sunt mai aproape de crearea celui mai puternic calculator cuantic din lume
Chinezii vor să aibă cel mai puternic calculator cuantic din lume, iar eforturile lor îi apropie de acest moment.
Calculatoarele cuantice se folosesc de modul în care particulele interacționează la un nivel subatomic, pentru a face calcule, în comparație cu calculatoarele clasice, care se bazează pe sisteme electronice și pe odul binar.
Mașinăria de la Hefei este capabilă să prezică mișcările și comportamentul complex al fotonilor, care constituie lumina. Supercomputerele obișnuite au probleme în asemenea predicții, deoarece fotonii sunt extrem de imprevizibili, iar modelele sunt greu de construit.
Dispozitivul era deja de 10-11 ori mai puternic decât primul calculator digital, ENIAC, după cum a arătat liderul acestui proiect, Pan Jianwei, în cadrul unei discuții cu presa la un eveniment din Shanghai. Deși începutul este unul foarte timid, Jianwei spune că în câțiva ani puterea acestui calculator cuantic va fi mai mare decât cea a oricărui supercomputer din lume.
Chinezii admit că, momentan, calculatorul nu are aplicații practice, deoarece poate realiza un singur tip de calcul, dar este un pas înainte pentru potențialul viitoarelor calculatoare cuantice. Cercetătorii sunt de părere că actualele supercomputere s-ar strădui să estimeze comportamentul a 20 de fotoni.
Mașinăria celor de la Hefei poate deja să calculeze mișcările a cinci fotoni, cu o viteză de 24.000 de ori mai mare decât cea a experimentelor trecute. ”Arhitectura calculatorului este scalabilă și poate fi folosită pentru un număr mai mare de fotoni, dar și cu o rată mai mare de succes împotriva calculatoarelor clasice”, arată cercetătorii în publicația din jurnalul Nature Photonics, citată de scmp.com.
Profesorul Scott Aaronson, de la University of Texas, se întreabă dacă este necesar să fie comparate rezultatele actuale cu o tehnologie veche de peste 60 de ani, dar consideră că cercetarea arată un progres experimental major.