27 apr. 2017 | 01:32

Cum previi instalarea de malware pe Mac și îți cureți sistemul de viruși

TUTORIALE
Cum previi instalarea de malware pe Mac și îți cureți sistemul de viruși

Contrar miturilor care clasifică sistemele Apple ca fiind infailibile, există malware pe Mac. Cu un pic de atenție însă, poți preveni și curăța infecțiile.

Mac-urile nu au viruși. Acesta era cel mai bun argument pentru a convinge în urmă cu 5 – 10 ani un utilizator de Windows să treacă la MacOS. În practică, acela este un mit care a devenit din ce în ce mai puțin adevărat în ultimii ani. În continuare, este adevărat că numărul infecțiilor gândite special pentru sisteme Apple este semnificativ mai mic decât cel aferent infecțiilor pentru Windows, dar există malware pentru Mac. Din același motiv, există câteva trucuri la care poți apela pentru a-ți curăța sistemul.

Pe sistemul mai bine să previi, decât să tratezi, există și o serie de practici de prevenție pe care ar fi bine să le ai în vedere. Nu de alta, dar aproape de fiecare dată, un Mac se infectează cu voia ta. Asta înseamnă că la un moment dat, ai dat click pe Ok într-o fereastră în care nu ar fi trebuit să faci agest gest. De asemenea, este posibil să fi instalat un program malițios de pe un site de aplicații piratate. Până și utilizarea Java sau Adobe Flash în browserul favorit te expune la riscuri inutile.Actualizari Mac

Actualizează în mod regulat Mac-ul și aplicațiile instalate

Nici o aplicație sau sistem de operare nu este perfect. Asta înseamnă că te poți expune la infecții cu malware pe Mac prin intermediul vulnerabilităților dintr-un set de programe care, în teorie, sunt sigure și provin de la un dezvoltator cunoscut. Din momentul în care astfel de vulnerabilități mai mult sau mai puțin periculoase ajung publice, majoritatea dezvoltatorilor să grăbesc să le remedieze. Din păcate, asta nu înseamnă că versiunile actualizate se instalează automat pe sistem. Ține de tine să verifici odată pe săptămână sau la câteva zile dacă a mai apărut vreun update.

În cazul în care ți-ai făcut bunul obicei de a-ți instala aplicații din Mac AppStore, tot din magazinul virtual Apple se și actualizează respectivele programe. Sistemul este cât se poate de facil. Faci click pe mărul din colțul din dreapta sus al desktopului, apeși pe AppStore și accesezi secțiunea Updates din dreapta sus. Pentru inițierea procesului de actualizare, apeși pe Update All și, eventual, îți introduci parola de AppStore.

Browserele Chrome sau Firefox nu se actualizează prin AppStore. În contextul în care îți petreci o cantitate semnificativă de timp online, este foarte important să ai în orice moment cea mai recentă versiune. Pentru facilitarea actualizării, accesează browserul favorit, fa click pe numele browserului în stânga sus, și un al doilea click pe About Google Chrome sau Despre Firefox. Dacă există o versiune nouă, imediat va începe descărcarea ei și rămâne să repornești browserul pentru instalare.

Aplicatii dezvoltatori cunoscuti

Nu instala aplicații de la dezvoltatori necunoscuți sau din pop-up-uri online

Există foarte multe portaluri online cu aplicații de Mac. Nu la fel de multe ca pe Windows, dar cu siguranță nu intri în pană de idei dacă ești în căutarea unui progrămel mai vechi sau mai nou. Există și multe site-uri cu aplicații piratate pentru Mac dacă petreci suficient de mult timp căutând. Deși rămâne la latitudinea ta de unde îți iei programele, este foarte important să ai în vedere riscurile la care te expui în momentul în care sursa este una dubioasă.

Cum am zis și în introducere, majoritatea infecțiilor cu malware pe Mac au loc cu acceptul utilizatorului. Asta înseamnă că ar fi bine să instalezi doar aplicații din surse sigure, preferabil exclusiv din Mac AppStore. Sunt surprinzător de multe aplicații gratuite în magazinul Apple și nu ar trebui să pierzi prea mult timp dacă ești în căutarea unui player de film sau muzică, un dezarhivator sau editor de documente.

În altă ordine de idei, indiferent de sistemul de operare, evită pe cât posibil invitațiile de instalarea a diverselor pluginuri online sau extensii menite să faciliteze rularea de conținut multimedia. Niciodată nu ai nevoie de o înșelătorie mascată ca actualizare de Adobe Flash, iar dacă întâmpini vreo astfel de situație, mai bine accesezi manual Adobe.com și încerci să-ți faci un update la Flash din colțul din dreapta jos pentru a fi sigur. Ca măsură nativă de prevenție, orice Mac rulează implicit aplicații doar de la dezvoltatori autorizați sau certificați de către Apple. Opțional, poți dezactiva această restricție din meniul Security & Privacy din System Preferences. Recomandarea mea ar fi totuși să o lași în pace.

Evită Flash și Java în orice browser

În urmă cu aproximativ 7 ani, Steve Jobs a redactat o scrisoare deschisă celor de la Adobe menită să evidențieze ineficiența Flash ca platformă pentru conținut online pe mobile. Între timp, pluginul a ajuns să fie o pată neagră pe CV-ul creatorilor Photoshop. Java este în aceeași oală cu Flash. Din aceste motive, în majoritatea browserelor moderne Flash și Java sunt pluginuri dezactivate implicit. Nu contează dacă folosești, Safari, Chrome sau Firefox. .

Nu este exclus să întâmpini o pagină web cu conținut video de calitate care să nu vrea să ruleze din cauza dezactivării Flash. . În anumite situații, s-ar putea chiar să fii nevoit să reactivezi pluginul defectuos. În acest sens, în Chrome sau Firefox s-ar putea să vezi o notificare discretă sub bara de adresă. În cazul Safari, fă un click în colțul din stânga sus pe numele browserului pentru a intra în meniul principal și accesează Preferences. La secțiunea Security din noua fereastră, te interesează Plug-in Settings din dreapta jos. Fă click pe Adobe Flash în stânga și activează cu On în dreapta site-urile care vrei să poate afișa conținut Flash. Același sistem se aplică și pentru Java.

Dacă nu poți renunța pentru totdeauna la Flash și Java, fă-ți un scop în viață din a le ține actualizate folosind Java.com și Adobe.com. Niciodată nu a fost mai clar decât în cazul acestor pluginuri faptul că sănătatea sistemului tău este în mâinile tale.

Malwarebytes anti malware

Nu dezactiva SIP și scanează-ți sistemul de infecții cu malware pe Mac

Orice sistem Apple cu un sistem de operare din ultimii 2-3 ani include o funcție intitulată System Idntity Protection. Aceasta se referă la un acces restricționat la anumite zone din sistemului de operare. Limitarea nu are legătură cu faptul că ești sau nu administrator pe Mac. Indiferent de circumstanțe, nici un virus sau program malițios nu îți poate șterge sau corupe fișiere vitale din Mac.

Pentru a dezactiva System Identity Protection, trebuie să pornești sistemul în modul Recovery apăsând simultan pe CMD + R timp de 15-30 de secunde după ce ai apăsat pe Power. Odată ajuns în fereastra respectivă, accesează Tools din bara de meniu și fă click pe Terminal. Singura comandă de care ai nevoie aici este – csrutil disable . Pentru a reactiva SIP, dacă l-ai oprit doar pentru instalarea unui program, reintră în Terminal prin aceeași metodă și tastează – csrutil enable .

Vizavi de soluții anti – malware pentru Mac, nu sunt foarte multe aplicații dedicate care să facă o treabă bună. De ceva timp, folosesc însă Malwarebyte Anti-Malware for Mac și face o treabă foarte bună în a identifica o varietate foarte mare de infecții. Malwarebytes este gratuit și poate fi descărcat de la această adresă. Scanarea implică doar un singur click pe butonul marcat Scan din interfață. Malwarebytes trebuie rulat ocazional pentru a identifica o eventuală infecție.

Sophos face un antivirus clasic gratuit pentru Mac ce scanează sistemul în timp real. Acesta poate fi descărcat de aici, dar pentru un număr important de utilizatori s-ar putea să se reflecte într-un consum mare de resurse hardware, mai ales dacă folosești un Mac mai vechi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele