25 apr. 2017 | 08:11

O nouă vulnerabilitate iOS îți poate bloca telefonul din Control Center

VIDEO ACTUALITATE

O nouă vulnerabilitate postată în urmă cu câteva zile pe YouTube detaliază cum puteți bloca un iPhone prin intermediul unor trucuri din Control Center.

iOS este sistemul de operare pe care îl vedem pe toate iDevice-urile create vreodată de Apple. În mare parte, este perceput ca fiind stabil, fiabil și capabil să profite la maxim de resursele hardware ale aparatelor gigantului din Cupertino. Ca orice platformă însă, nu este perfectă. Ocazional, încep să circule online diverse vulnerabilități ce vă pot pune dispozitivul în pericol. Unele sunt relativ simplu de reprodus, altele sunt aproape imposibil.

În cea de a doua categorie intră vulnerabilitatea din clipul de mai sus ce se bazează pe câteva trucuri realizate prin intermediul Control Center. Aceasta funcționează în toate versiunile de iOS 10 și, aparent, se aplică la toate iPhone-urile care au instalat acest iOS. Nu se știe dacă funcționează și pe iPad, dar sunt mari șanse ca acest lucru să fie valabil.

Trucul de mai sus a fost exploatat prima oară de cei de la AmiciApple, o publicație online italiană. Nu a durat mult până când 9to5Mac a preluat știrea și a verificat validitatea ei. Vulnerabilitatea expusă în clip se pare că există până și în cea mai recentă variantă de iOS 10.3.2 beta, o dovadă a faptului că nu a fost încă adresată de către Apple.

În orice caz, având în vedere dificultatea exploatării acestei vulnerabilități, este puțin probabil să fie pe lista priorităților Apple. La prima vedere, este imposibil ca cineva să ajungă să-și blocheze smartphone-ul în această manieră din greșeală. Cel mai probabil, poate fi exploatat doar de un prieten binevoitor care vrea să vă arate cât de abil este el în a vă bloca gadgetul.

În final, oficialii companiei americane nu ignoră niciodată vulnerabilitățile iOS și bug-urile de stabilitate ale platformei în momentul în care ajung online. Din acest motiv, va mai dura un pic, dar situația va fi cu siguranță adresată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele