24 apr. 2017 | 10:43

Cum ar putea arăta planetele extraterestre propice vieții

ȘTIINȚĂ
Cum ar putea arăta planetele extraterestre propice vieții

Atunci când ne gândim la exoplanete locuibile, e ușor să ne imaginăm un Pământ alternativ, cu un balans ideal de apă și pământ.

Realitatea ar putea fi cu totul alta, însă, atunci când ne referim la planetele extraterestre unde ne-am putea muta. Astfel, s-ar putea să nu găsim nici măcar o porțiune de uscat pe o astfel de planetă.

Fergus Simpson, cercetător la University of Barcelona, a publicat un studiu care sugerează că planetele care au o cantitate semnificativă de apă au suficientă încât să acopere aproape în întregime sau chiar în totalitate suprafața.

Simpson a făcut mai multe simulări computerizate care iau în considerare o multitudine de factori pentru planetă, cum ar fi ciclul apei de la adâncime sau eroziunea, iar majoritatea exoplanetelor care conțin un nivel semnificativ de apă au cel mult 10% uscat, mult mai puțin decât cei 29% ai Terrei.

Planetele care au mai puțină apă ajung să aibă atât de puțină, încât deșerturile domină peisajul global. De asemenea, mărimea planetei joacă un rol important, deoarece planetele mai mari, inclusiv Pământul, au șanse mai mari de fi ”lumi oceanice”, datorită oceanelor mai adânci și a gravitației mai puternice, în timp ce planetele mai mici sunt mai uscate.

Dacă datele sunt cât de cât precise, acestea ne indică faptul că Pământul se află într-un punct ideal, probabil datorită bazinelor acvatice neobișnuit de adânci. Iar asta este logic, la prima vedere. Chiar dacă Pământul arată cum arată, apa reprezintă o proporție foarte mică a planetei, din punct de vedere al volumului. N-ar fi nevoie de foarte mult în plus ca să fie inundat uscatul, așa cum, ar fi nevoie de doar ceva mai puțină apă ca planeta să se transforme într-un deșert, scrie engadget.com.

Avem și motive să fim sceptici, totuși. Astrofizicianul Sean Raymond avertizează că mai sunt o serie de necunoscute care ar putea juca un rol important în nivelul apei. Totuși, Simpson spune că teoria sa ar trebui să poată fi verificată destul de curând, datorită viitoarelor instrumente care vor avea suficientă putere pentru a măsura compoziția atmosferică a planetelor extraterestre.

În lipsă de altceva, studiul ne arată că nu ar trebui să considerăm că o planetă este ideală traiului, doar pentru că are apă.