19 apr. 2017 | 12:38

Această interfață inteligentă îți poate oferi suport medical de la distanță

ȘTIINȚĂ
Această interfață inteligentă îți poate oferi suport medical de la distanță

Telemedicina ar putea deveni ultima modă în materie de dispozitive medicale și ți-ar putea oferi suportul medical necesar de la distanță.

Ada, o companie de dispozitive medicale din Londra, produce un gadget pe bază de inteligență artificială care îți poate fi companion personal în materie de sănătate. Aplicația este la bază o interfață conversațională care este creată cu scopul de a-ți analiza simptomele și a-ți expune câteva dintre cauzele acestora. Dacă va fi necesar, software-ul îți va face legătura cu un medic specializat care te va consulta de la distanță, potrivit Tech Crunch.

Aplicația îți adresează câteva întrebări ample pentru a-ți putea detecta cauza problemelor tale de sănătate, iar multe dintre întrebările noi se bazează pe răspunsurile pe care le-ai oferit anterior. La final, aplicația Ada îți oferă mai multe răspunsuri posibile care pot cauza simptomele pe care le prezinți și te sfătuiește, în funcție de gravitatea situației, să consulți un medic sau să te tratezi de acasă.

Această interfață prietenoasă are rolul de a-i motiva pe pacienți să se informeze cu mai multă precauție când vine vorba de deciziile cu privire la sănătatea lor. Dar poate fi foarte utilă pentru promovarea sănătății noastre, diminuând necesitatea unui medic în orice circumstanțe. Asta nu înseamnă că doctorii umani nu vor rămâne la fel de importanți, ci că ei vor putea lucra cot la cot cu această tehnologie inteligentă pentru a-ți asigura sănătatea.

Interfața are la bază un mecanism sofisticat pe bază de inteligență artificială care dispune de un amalgam de cunoștințe medicale care acoperă câteva mii de afecțiuni și simptome. Când analizează starea pacientului, aplicația ia în considerare toate informațiile pacientului, incluzând istoria lui medicală, simptomele sale, factorii de risc și alte date relevante.

Rolul primordial al aplicației este de a veni în ajutorul medicilor și al pacienților și de a a lucra îndeaproape cu aceștia. Spre exemplu, platforma se poate ocupa de consultațiile pacientului sau de înregistrarea informațiilor sale medicale înainte de a-l îndruma spre un medic specializat. În acest fel, doctorul nu mai este nevoit să înregistreze pe cont propriu simptomele pacientului, ci le va avea deja în față, lucru îi va economisi suficient timp cât să se ocupe de mai multe consultații pe parcursul unei zile.

De când a fost lansată aplicația, aceasta a putut deja să identifice atât afecțiunile comune, cât și unele rare. În plus, atâta timp cât aplicația Ada va fi utilizată tot mai des de medicii reali, ea va dispune de și mai multă experiență.

Astfel, telemedicina, sau medicina de la distanță, vine în ajutorul pacienților, dar și al medicilor, și poate simplifica într-o foarte mare măsură procesul de identificare și soluționare a problemelor pacienților.