18 apr. 2017 | 10:14

Toate sirenele de alarmare din România sunt pornite săptămâna aceasta

ACTUALITATE
Toate sirenele de alarmare din România sunt pornite săptămâna aceasta

Sirenele de alarmare publică din întreaga țară vor fi pornite, la unison, pe parcursul săptămânii viitoare.

UPDATE: Conform celor de la Adevărul, miercuri, 19 aprilie, semnalele acustice vor fi pornite în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi. Bucureştenii vor auzi semnalele de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, în intervalul ora 10:00-12:00. Joi, pe 20 aprilie, sistemul de alarmare a populaţiei în caz de incendiu, cutremur sau război vor porni în Alba, Harghita, Bijor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu. Vineri, în ultima zi de exerciţiu, vor fi testate semnalele acustice din Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş, Vâlcea. Semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Din fericire, nu începe războiul și nici nu se anunță vreun cutremur cu patru ore înainte să se întâmple, așa cum vor unii politicieni. Cu toate acestea, sirenele de alarmare trebuie să-și dovedească utilitatea, astfel că vor fi testate, la fel ca orice alt dispozitiv care necesită o verificare periodică. Se întâmplă destul de rar, astfel că sunt sigur că o mulțime de oameni vor fi luați prin surprindere de acestea.

Verificarea sirenelor de alarmare publică are loc în cadrul exercițiului PROCIV 2017, care se va desfășura între 18 și 21 aprilie 2017. Astfel, toate sirenele din București, dar și cele din restul orașelor țării, vor fi pornite și cetățenii vor auzi semnalul de alarmare. Sistemele vor fi activate în intervalul orar 10:00 – 15:00, iar acestea vor transmite câte cinci sunete, fiecare având o durată de 16 secunde.

Recomandarea este ca oamenii să nu intre în panică și să urmărească orice indicații primesc de la autorități. Exercițiul este creat pentru testarea sistemului, astfel încât, dacă acesta este necesar pentru folosire în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, să nu existe probleme.

Este îmbucurător că se întâmplă un astfel exercițiu, mai ales că de-abia ce am scris despre sirenele din Dallas, care au fost pornite de către un hacker, răsunând aproximativ trei ore, in toiul nopții. Într-o astfel de situație, panica se instalează repede și apelurile la 911 vin pe bandă rulantă. Din fericire, acum avem o înștiințare și probabil vom avea mai puține apeluri la 112.