09 apr. 2017 | 09:02

Armele laser ale americanilor vor distruge instant dronele și rachetele inamicilor

ACTUALITATE
Armele laser ale americanilor vor distruge instant dronele și rachetele inamicilor

Despre armele cu laser ale SUA am mai vorbit de câteva ori, dar se pare că acestea vor deveni realitate mai curând decât credeam, companii mari lucrând de zor la prototipuri funcționale.

Multe dintre filmele SF ne arată războaie intergalactice luptate cu arme laser, sau bătălii terestre purtate cu pistoale care emit raze luminoase și periculoase.

Ei bine, companiile din industria apărării americane lucrează de zor pentru a face aceste ficțiuni reale, iar armele cu laser există deja și vor deveni din ce în ce mai puternice. Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman și Raytheon sunt doar câteva dintre firmele care proiectează prototipuri pentru Pentagon, potrivit phys.org.

Marina americană testează o astfel de armă încă din 2014, echipându-și nava USS Ponce cu un laser de 30 de kW. Totuși, Lockheed Martin tocmai a anunțat o armă de două ori mai puternică, de 60  kW, pe care urmează să o monteze pe un camion al armatei pentru a o testa împotriva dronelor și a bombelor. Laserul respectiv poate distruge o dronă de la aproximativ 500 de metri distanță cu ajutorul unei unde care rămâne fixată pe țintă timp de câteva secunde.

Întreg procesul e mai puțin spectaculos decât în filme. În primul rând, unda este invizibilă, deci nu vă imaginați urme roșii, albastre sau verzi de lumină. În al doilea rând, țintele nu sunt distruse cât ai clipi, ci tehnologia funcționează prin încălzirea componentelor din dronă. Este impresionant, totuși, cum bombele pot fi explodate în aer, înainte de a ajunge la sol, chiar dacă ele se mișcă cu o viteză de sute de kilometri pe oră.

Deocamdată, toate laserele demonstrate până acum au aceeași putere, însă asta urmează să se schimbe. În numai câțiva ani, ele vor putea atinge o putere de peste 150 de kW, fiind capabile să distrugă chiar și rachete balistice.

Planurile sunt de a monta aceste lasere pe avioane și de a le duce, pe parcursul a șase – opt ani, la o putere de peste 300 kw. Iar avioanele viitorului nu sunt singurele care ar urma să beneficieze de această tehnologie. Ea ar putea fi implementată pe drone capabile să zboare la altitudini foarte mari, pentru a intercepta orice rahetă la scurt timp după lansare.

Avantajul principal al acestor arme constă în muniție: nu mai depinzi de cartușe și proiectile, ci doar de curent electric. Dar pentru a putea fi montate cu succes pe avioane, lasrele trebuie să fie micșorate considerabil. În prezent, ele au dimensiuni mari, fiind nevoie de sisteme de răcire voluminoase.

Reprezentanți ai industriei apărării din SUA susțin că un singur lucru stă în calea dezvoltării unor lasere mai puternice și mai compacte: finanțarea din partea guvernului american. Rămâne de văzut dacă oficialii americani vor fi dispuși să investească în aceste tehnologii sau dacă vor rămâne la fel de precauți ca și până acum.