02 apr. 2017 | 16:30

Transplantul de celule stem reprogramate devine o realitate

ȘTIINȚĂ
Transplantul de celule stem reprogramate devine o realitate

Transplantul de celule stem devine o realitate și ne deschide calea către noi posibile tratamente prin care putem remedia țesuturile și organele afectate.

Celulele stem au o capacitate incredibilă de a se transforma într-o mare diversitate de celule diferențiate (nervoase, hepatice, retinale, musculare), motiv pentru care ele pot fi folosite pentru a reînnoi sau reface țesuturile afectate din organismul unui pacient. Un bărbat din Japonia care suferă de degenerescență maculară, din pricina vârstei înaintate, a primit primul transplant de celule stem de la un donator uman, conform Engadget.

Medicii eu reconvertit celulele de piele ale donatorului, transformându-le în celule stem pluripotente (asta înseamnă că ele au fost forțate să ajungă într-un stadiu în care pot deveni multe tipuri de celule) care au devenit celule retinale. Dacă toate lucrurile se vor desfășura conform planului, aceste celule proaspete vor înfrâna degenerarea și vor prezerva vederea pacientului.

Aceasta este pentru prima oară când celulele stem umane au fost folosite. Deși a mai existat un tratament de acest tip în 2014, el nu a presupus preluarea celulelor de la un donator uman, ci extragerea lor din propria piele a pacientului. Procedurile sunt, în general, extrem de riscante, mai ales când ai de a face cu defecte genetice care ar putea împiedica eficacitatea tratamentului. Însă atâta timp cât noua procedură se va dovedi a fi un succes, ea va deschide calea posibilității de a trata problemele organismului cu ajutorul celulelor extrase din corpul candidaților sănătoși.

Iar ceea ce este și mai important este faptul că există planuri ca această modalitate de tratament să devină o obișnuință. Acest lucru ne este indicat de cercetătorul Shinya Yamanaka care înființează o bancă de celule stem care ar putea fi folosite imediat, fără a mai aștepta luni întregi pentru a fi cultivate de la candidați.