Cinci noi particule au fost descoperite de către acceleratorul de particule LHC
Acceleratorul de particule LHC n-a adus sfârșitul lumii, dar ne oferă mai multe informații despre lumea în care trăim.
Experimentul LHCb de la CERN a descoperit un sistem de cinci particule care interacționează prin intermediul forțelor nucleare tari și slabe. Particulele sunt considerate ”lipicoase” deoarece sunt considerate cheia înțelegerii pentru modul în care quarcii fuzionează. Această descoperirea ne-ar putea ajuta și la completarea ”tabelului periodic” al particulelor subatomice.
Descoperirea a fost posibilă mulțumită seturilor imense de date colectate în cadrul primelor două experimente de la LHC. Analizând aceste date, cercetătorii au reușit să izoleze semnalele venite de la sistemul de particule, cu o rată de încredere foarte mare. În comparație cu alte alarme false din trecut, aici nu e vorba de o eroare.
Conform celor de la CERN, particulele sunt variante cu energie mai ridicată decât minimul absolut al particulelor numite Omega-c-zero, sau Ωc0. Această particulă, Ωc0, este un barion, o particulă cu trei quarci. Barionul Ωc0 se degradează cu ajutorul forței nucleare puternice într-un alt barion, denumit Xi-c-plus, sau Ξc+. Aceasta, la rândul ei, se degradează prin forța nucleară slabă într-un proton p, un kaon K- și un pion π+.
Cel mai bun mod de a exprima masa particulelor nou-descoperite este în termeni energetici. Astfel, particulele au mase de 3000 mega-electron-volți, 3050 MeV, 3066 MeV, 3090 MeV și 3119 MeV.
Următorul pas pentru fizicieni este ca aceștia să afle dacă teoriile sunt în concordanță cu noile date obținute de la acceleratorul de particule. Profesorul William Trischuk a explicat că ”Modelul Standard este foarte rațional și putem explica modul în care funcționează, dar nu știm de ce funcționează”, arată extremetech.com.