21 mart. 2017 | 16:11

Care este costul mediu al unui atac cibernetic și care vor fi următoarele ținte

ACTUALITATE
Care este costul mediu al unui atac cibernetic și care vor fi următoarele ținte

Dezvoltarea fulminantă a tehnologiei a însemnat un progres și o reconfigurare majoră a modului în care companiile își desfășoară activitatea. Noile tehnologii nu includ, însă, doar beneficii, ci favorizează și o serie de riscuri, precum creșterea breșelor de securitate în cadrul companiilor. Astfel, atacurile cibernetice s-au dezvoltat și creează pagube într-o serie largă de domenii, iar pe viitor amenințările vor crește în volum și vor fi din ce în ce mai sofisticate, potrivit specialiștilor în securitate cibernetică prezenți la Cluj Connecting Day 2017.

[related]

Dispozitivele mobile, stocarea informațiilor în cloud-ul public, infrastructura cloud și comportamentul utilizatorului sunt principalii factori despre care profesioniștii din domeniul securității consideră că prezintă un risc major în expunerea organizației unui atac cibernetic.

Cisco Visual Networking Index prognozează că până în 2020 cantitatea de date va crește în mod exponențial, ajungând la 2.3 zetabiți, iar 66% din traficul pe internet va fi generat prin rețele wifi și device-uri mobile. Astfel, se vor deschide noi oportunități, în același timp, aria de acțiune a hacker-ilor va fi mult mai mare, în timp ce monitorizarea sistemelor informatice va deveni tot mai dificil de realizat.

Ținta atacurilor informatice nu vor mai fi doar companiile mari și cele din domeniul bancar la care ne gândim probabil cel mai des, ci și organizații mici, medii care își desfășoară activitatea în domenii cât mai diverse.

Având în vedere că aproximativ 50% dintre companii s-au confruntat cu un atac cibernetic și că atacatorii își rafinează continuu tacticile, întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este când se va întâmpla un astfel de atac și nu dacă el va avea loc.

4 milioane de dolari – costul mediu al unui atac cibernetic

Dorin Pena, directorul general al Cisco România, a afirmat la Cluj Connectig Day că principalele obstacole în asigurarea unei securități a datelor sunt: bugetul alocat, compatibilitatea soluțiilor folosite, lipsa de personal specializat și complexitatea soluțiilor utilizate: „Peste 50% dintre organizații folosesc între 6 și 50 de furnizori de solutii de securitate.”

Acesta a mai adăugat că atacurile cibernetice s-au dezvoltat și creează pagube în domenii din ce în ce mai diverse. „Costul mediu al unui atac cibernetic este de 4 milioane de dolari. Însă, nu toate atacurile sunt într-o marjă de 2 până la 5 milioane de dolari. Sunt atacuri care creează un impact de zeci de milioane de dolari sau atacuri de mii de dolari. Problema este că impactul devine din ce în ce mai mare, pentru că suprafața în care hackerii pot să activeze este din ce în ce mai vastă”, a explicat Pena.

Nu vedem dușmanul, ca atare nu percepem amenințarea

Inovația aduce servicii și beneficii majore, dar, fiind într-o lume interconectată, dușmanii sunt acum invizibili, iar securitatea sistemelor informatice devine foarte importantă. „Nu vedem dușmanul, nu îi vedem tunurile, arbaletele sau armatele, ca atare nu percepem amenințarea. Mai mult, nu percepem nici gradul nostru de expunere la atacuri, pentru că, practic, sunt invizibile, deci nu le putem percepe cu simțurile cu care am fost învățați să o facem”, a declarat, în cadrul Cluj Connecting Day, Marcel Borodi, președintele companiei Brinel.

El a mai adăugat că, din cauza dependenței de ceea ce se întâmplă în jur, este greu pentru cineva să se ferească de cei care nu au intenții tocmai bune, iar nevoia de securitate este una dintre nevoile umane de bază.

„Atât de mult suntem dependenți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru încât nu putem să ne ferim de alții care au interesul opus. Dacă e să ne raportăm la piramida lui Maslow, observăm că nevoia de securitate este una de bază și vine după partea de nevoi fiziologice. Pentru o organizație, dincolo de basic operation, de supraviețuire, apare nevoia de siguranță, de securitate”, a mai completat Borodi.