Facebook lansează un instrument de combatere a știrilor false
Sub orice formă s-ar regăsi, problema știrilor false încă există, iar Facebook a venit într-un final cu un răspuns care să adreseze această chestiune.
Sintagma „știri false” a evoluat de la începuturi destul de mult. Dacă odată era folosită pentru a numi informațiile false, eronate, apoi a devenit o modalitate de a dezice știrile care te deranjau într-un anumit fel sau pe care nu voiai tu să le accepți, deși expuneau o fațetă a realității.
Instrumentul elaborat de Facebook identifică site-uri care ar da naștere dezinformării, iar apoi le trimite pe acestea unor organizații care se ocupă de verificarea faptelor expuse (printre care se numără Snopes și Politifact). Acestea vin la final cu un răspuns cu privire la veridicitatea informațiilor, conform Mashable.
Analizarea știrilor nu se face după ureche, ci organizațiile au la bază un cod de etică de care țin cont în elaborarea unui răspuns. Procedeul este ușor de intuit. În primul rând, utilizatorii sunt cei care identifică știrile false, nu Facebook, iar terții evaluează apoi informațiile conținute.
Tot procedeul este transparent, ceea ce înseamnă că Facebook a adăugat o secțiune în care se regăsesc știrile disputate, iar utilizatorii pot vedea de ce anumite postări au fost marcate ca fiind controversate. Trebuie să menționăm că în această secțiune se află știrile care au fost identificate de alți utilizatori ca fiind false, dar care nu au fost încă catalogate de profesioniști ca fiind astfel. Deci nu trebuie să pierdem din vedere faptul că multe dintre acestea, odată evaluate, ar putea fi eliminate din această secțiune .
Facebook ne oferă câteva informații asupra modalității prin care poți marca o știre falsă. În primă fază trebuie să dai click pe săgeata din dreapta sus, care însoțește fiecare post, apoi selectezi „Raportează postarea” după care trebuie să menționezi motivul pentru care vrei să o raportezi, anume „Este o știre falsă” și apoi trebuie să o marchezi ca atare.
După cum menționează chiar Facebook, instrumentul nu este încă disponibil pentru toți utilizatorii, dar odată ce va fi, veți putea vedea care sunt „știrile controversate” din news feed-ul vostru. Iar apoi vă puteți pregăti pentru lungi dispute referitoare la veridicitatea lor.