24 feb. 2017 | 15:37

Realitatea virtuală îți permite să experimentezi moartea

ACTUALITATE
Realitatea virtuală îți permite să experimentezi moartea

Deși moartea este o temere care este adânc înrădăcinată în psihicul uman, realitatea virtuală îți poate arăta că experimentarea ei poate fi un lucru util.

When we die este o experiență din realitatea virtuală care stă pentru cea mai grea trăire care poate fi îndurată de cineva: sfârșitul vieții. Prima parte, care surprinde un copac metaforic, îți prezintă trecerea timpului și fragilitatea vieții umane. Cel de-al doilea capitol adresează o percepție mai largă asupra morții care este percepută ca o tragedie din prisma experiențelor de zi cu zi.

În această parte, două persoane diferite (un neurolog și un lucrător în ospiciu) își prezintă viziunile cu privire la cum este experimentată moartea. Dacă unul vorbește despre cum este simțită moartea în mod normal, de oricine, cealaltă persoană are o perspectivă mai amplă și se raportează la aspectele fizice ale sale, conform Engadget.

Paula Ceballos, unul dintre inițiatorii proiectului, susține că platforma creată are ca scop principal încercarea de a-i face pe oameni să conștientizeze semnificația morții, dar și de a crea un spațiu în care oamenii pot avea conversații dificile. „Considerăm că în cultura vestică moartea și faptul de a muri, dar și îmbătrânirea sunt subiecte care se discută în spatele ușilor închise și noi ne-am dorit să le aducem în discuție și să te facem să te gândești la ele.”.

Frica de moarte, atât a ta, cât și a cuiva apropiat, este o temere care este înrădăcinată în psihicul uman. Iar neglijarea ideii de moarte poate afecta modul în care vei trăi această experiență. Realitatea virtuală poate reprezenta o modalitate prin care să ne vindecăm de această temere.

Realitatea virtuală îți aduce în față imagini de necrezut care îți pot arăta într-o oarecare măsură cum se simte moartea. Folosindu-se de această tehnologie, creatorii au conceput un sistem prin care să transforme ideile în experiențe vizuale pe care utilizatorii le pot trăi.

Trucul realității virtuale este că se folosește mult de vizual și de impactul pe care imaginile cu care iei contact îl pot avea. Accesul la aceste experiențe nu este utilă doar pentru pacient, ci și pentru asistenții medicali care vor avea posibilitatea de a se pune în pielea pacientului și de a înțelege prin ce trece acesta.