De ce nu crede BNR în moneda virtuală bitcoin
Banca Națională a României (BNR) nu crede în moneda virtuală bitcoin, afirmând că aceasta nu e ceva palpabil. Aceleași rețineri le are și Banca Centrală Europeană (BCE) și, în consecință, vrea să se asigure că aceste produse riscante nu vor exista pe piață.
Premisa de la care pornește Banca Centrală Europeană este că existența pe piață a monedei bitcoin este riscantă și asta pentru că ea nu este un produs palpabil, ci unul virtual. Având acest statut, bitcoin poate compromite clienții și sistemul bancar, menționează directorul compartimentului de reglementare a sistemelor de plăți din cadrul BNR, Ruxandra Avram, în timpul conferinței de presă Digital Banking & Insurance. Conferință care a fost organizată de revista The Diplomat.
BNR prezintă aceeași atitudine ca BCE și afirmă neîncrederea în această monedă. „Noi ca bancă centrală nu credem în bitcoin pentru că nu e ceva palpabil. BCE are și ea rețineri în acest sens. Ne vom asigura să nu existe pe piață produse riscante, care să compromită clienții și sistemul bancar”, menționează Ruxandra Avram.
Astfel, din câte putem sesiza, BNR pare să vrea să reglementeze folosirea monedei bitcoin, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta ca în cele de urmează să apară noi informații referitoare la această problemă.
Bitcoin este încă o monedă controversată la nivel internațional, dar acest lucru nu oprește avântul acestei „valute”. Pe parcursul anului 2016, valoarea ei a crescut cu 122%, trecând peste pragul de 1000 de dolari. În același an, aceasta a fost desemnată cea mai bună monedă, obținând acest titlu pentru a șasea oară.
Bitcoin este o monedă virtuală care permite transferul rapid al banilor, într-un mod anonim și în absența unui control al unei autorități centrale. Din acest motiv, aceasta devine atractivă pentru cei care vor să evite controlul capitalului. Ca să vă faceți o idee, valoarea totală a monedelor bitcoin aflate în circulație la nivel global au atins în decembrie 2016 un record de peste 14 miliarde de dolari.