21 feb. 2017 | 11:00

Separarea de smartphone ți-ar putea provoca anxietate

ACTUALITATE
Separarea de smartphone ți-ar putea provoca anxietate

Suntem din ce în ce mai dependenți de gadget-uri, iar lipsa smartphone-ului ne poate afecta mai mult decât am crede.

Poate că ați auzit deja de sindromul vibrațiilor fantomă, un fenomen care apare în cazul oamenilor care își poartă telefoanele în buzunarele de la pantaloni. Aceștia simt vibrații ale telefonului atunci când nu există. Acesta nu este singurul fenomen cauzat de telefoane, existând și anxietatea cauzată de separarea de smartphone.

O echipă de la Eotvos Lorand University, din Ungaria, arată că a nu avea un smartphone la îndemână poate deveni o cauză reală de stres pentru tineri.

Cercetătorii au efectuat un studiu în care au monitorizat ritmul cardiac al unui grup de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, în timp ce aceștia au fost nevoiți să rezolve o serie de probleme de matematică și puzzle-uri pe calculatoare. Jumătate dintre aceștia au avut smartphone-urile alături, iar restul le-au avut confiscate și puse într-un dulap încuiat.

Cercetătorii au descoperit că cei care nu au avut device-urile la îndemână au avut un ritm cardiac mai inconsistent în timpul pauzelor dintre activități, erau mai predispuși să stea în zona în care se afla smartphone-ul încuiat și afișau un comportament ce indica stresul, scărpinându-și fața fiind agitați, relatează digitaltrends.com.

Echipa arată că anxietatea își are originile din lipsa siguranței, iar smartphone-urile pot fi folosite pentru a înlocui interacțiunea socială directă când aceasta lipsește sau când este descurajatoare.

”Telefonul mboil este special nu doar pentru că este un obiect important, ci și pentru că reprezintă un mod de a intra în legătură cu alte conexiuni sociale”, arată Veronika Konok, unul dintre cercetătorii implicați în studiu. Echipa a comparat fenomenul co modul în care un bebeluș poate fi calmat de o pătură, în absența părinților.

Se estimează că frica de separare față de smartphone afectează patru din cinci tineri, iar într-o lume din ce în ce mai conectată digital, este greu de imaginat un mod în care această anxietate ar putea fi diminuată.