Nokia N8: Symbian isi arata toti muschii [Review]
Piata smartphone-urilor si, in general, a telefoniei mobile, este un loc foarte agitat si asta din cauza eforturilor sustinute din partea tuturor producatorilor de top de a creste necontenit stacheta, fiind din punct de vedere al capabilitatilor hardware, fie pe planul aplicatiilor disponibile, fie din perspectiva complexitatii si versatilitatii sistemelor de operare mobile, fie, in sfarsit, din pur spirit de competitivitate.
Sa alegi azi un smartphone poate fi un proces destul de complicat, care implica multe ore de lectura, fie a review-urilor la cele mai noi telefoane, fie a detaliilor noilor tehnologii pe care acestea le includ, fie de descoperire a unui sistem de operare mobil nou. Asa ca N8, noua nava-amiral a reputatului producator Nokia, care ruleaza Symbian ^3, cel mai nou sistem de operare Nokia, va avea considerabil mai multa bataie de cap pentru a se impune, avand in vedere ofertele de top ale competitiei: iPhone 4 bazat pe iOS, HTC Desire HD pentru fanii Android si Samsung Omnia 7 care ruleaza noul Windows Phone 7.
Are Nokia N8 potentialul de a fi un challenger redutabil pentru celelalte smartphone-uri high-end disponibile pe piata la ora actuala? Voi incerca un raspuns, dar de la bun inceput trebuie spus ca variabila cheie in toata povestea ramane sistemul de operare si modul in care acesta va fi receptat de imensul numar de utilizatori de Symbian de pana acum. La o comparatie pe hartie a capabilitatilor celor patru sisteme de operare, o analiza la rece ar putea releva destule handicapuri pe care Symbian ^3 nu a reusit sa le depaseasca. Dar fata de versiunile mai vechi de Symbian, noua platforma este absolut spectaculoasa. Cati dintre fanii Nokia au fost dispusi sa invete un nou sistem de operare pentru a avea acces la noile trenduri din telefonia mobila nu stiu. Cati dintre ei asteptau un nou sistem, mai evoluat, la care sa se intoarca fara ezitare, iar nu stiu. Motiv pentru care factorul uman si influenta obisnuintelor dobandite raman variabile ce ar putea da oricand peste cap orice estimari, altfel logic corecte.
Acestea fiind spuse, sa vedem ce ofera concret Nokia N8 si primul lucru care frapeaza este designul, cu o carcasa de aluminiu anodizat supla, solida, rezistenta la zgarieturi si excelenta la atingere. Formatul unghiular la extremitati arata foarte bine si este bine proportionat. Un alt element de design notabil este lipsa accesului la baterie. Daca va intrebati unde intra SIM-ul si cardurile de memorie, ei bine acestea au doua locase dedicate pe laterala stanga a telefonului, accesul la ele fiind astfel cat se poate de facil. Terminalul sta perfect in mana, avand dimensiunile de 113,5mm x 59mm x 12,9mm si greutatea de numai 135g. Carcasa adaposteste fara probleme o camera de 12 MP.
Cu toate ca are un procesor ARM 11 la 680 Mhz, ceea ce poate parea putin fata de procesoarele de 1 GHz care motorizeaza majoritatea smartphone-urilor de top, Nokia N8 isi ruleaza foarte lin aplicatiile si raspunde rapid la comenzi si se pare ca asta este si meritul sistemului de operare, despre care se spune ca ar fi mult mai eficient decat iOS, Windows Phone 7 sau Android. Chiar si memoria RAM de 256 MB, iarasi mai mica decat la alte smartphone-uri, asigura fara probleme rularea de continut HD prin iesirea HDMI a telefonului. Dotarea hardware este completata de un accelerometru, un magnetometru, Wi-Fi, Bluetooth 3.0, conectivitate 3G si 16 GB de memorie interna, ceea ce rezulta intr-un sistem puternic si bine echilibrat din punct de vedere hardware.
Ce nu poate fi trecut cu vederea este ecranul AMOLED de 3,5 inci, care arata superb din punct de vedere al cromaticii, contrastului si claritatii imaginii. Rezolutia sa de 640 x 360 pixeli este OK pentru interfata, textele fiind perfect lizibile, dar in timpul nagivarii pe web, spre exemplu, s-ar cam simti nevoia unei rezolutii mai mari. Ecranul este produs din sticla Gorilla de puterea 7, care este sticla cea mai rezistenta la zgarieturi disponibila. Daca adaugam si corpul din aluminiu extrudat (da, la iPhone ati mai auzit de asa ceva) al telefonului, avem de-a face cu un aparat care poate convietui fara probleme cu cheile dintr-un buzunar.
Interfata lui N8 este noua interfata Symbian ^3, ce ofera trei home screen-uri personalizabile, ce pot contine widget-uri cu diverse informatii sau shortcut-uri. Dincolo de home screen, toata lumea va recunoaste imediat familiarul Symbian. Telefonul venit direct din fabrica are toate iconitele aplicatiilor in acelasi ecran, dar le poti sorta ulterior dupa pofta inimii in foldere, pe baza propriilor tale criterii (ca la Android). Lista de contacte a primit unele imbunatatiri fata de vechile versiuni de Symbian, inclusiv colectarea de date despre un contact din contul sau de Facebook. Dar pe alocuri pozele de la contacte nu se prea potrivesc in spatiul desemnat lor si in general sistemul nu este la fel de bun ca HTC Sense UI de pe Desire HD. Tastatura virtuala oferita de N8 este Qwerty in modul landscape, dar revine la clasica tastatura alfanumerica in modul portrait, ceea ce pentru multi utilizatori de smartphone-uri moderne pare o plimbare pe Aleea Amintirilor. Per asnamblu, principalul atu al interfetei Symbian ^3 ramane familiaritatea. Facilitatile oferite de interfetele concurente raman insa mult mai elaborate, chiar daca e nevoie de o oarece curba a invatarii pentru ele.
Pe partea de multimedia N8 se comporta satisfacator, iesirea HDMI fiind probabil cea mai spectaculoasa caracteristica. Telefonul poate rula fara probleme continut HD la 720p, pe care il poate reda pe un televizor sau monitor, motiv pentru care cablul adaptor „mini-HDMI to HDMI” va fi destul de intens folosit. Suportul pentru DivX lipseste insa, asa ca orice filme vor trebui convertite la unul din formatele suportate de N8. Pentru Android exista mai multe playere care ruleaza DivX/Xvid convertind in timp real filmul si suporta chiar si subtitrari. Nu stiu daca sapand mai adanc prin Ovi Store se poate gasi asa ceva si pentru N8. Formatele audio suportate sunt MMA, AAC si MP3 (nu si FLAC sau OGG), dar asta ar trebui sa fie de ajuns pentru orice nevoi curente. Calitatea sunetului este buna si devine si mai buna daca fisierele audio sunt encodate la o calitate mai buna si, desigur, daca folosesti o pereche de casti bune. Chiar daca interfata playerelor nu este stralucita, N8 face, in general, o treaba foarte buna pe partea de multimedia. De mentionat si compatiblitatea cu Flash, N8 folosind Flash Lite 4, ceea ce asigura compatibilitatea cu multe filme de pe web, chiar daca nu se ridica la nivelul de calitate a redarii oferit de telefoanele ce ruleaza Flash 10.1.
Aplicatiile preinstalate pe N8 acopera o gama destul de larga de nevoi, dar cu siguranta vei da si o raita si pe la Ovi Store, magazinul de aplicatii al Nokia. Nu este la fel de usor de folosit ca Apple AppStore sau Android Market, dar se misca destul de bine si nu are intarzierile ce uneori apar la Android Market. Cu siguranta vei gasi o multime de aplicatii interesante (inclusiv jocuri care subliniaza din plin capabilitatile grafice ale lui N8). Dar cele mai utile aplicatii Ovi raman cele de navigatie, Ovi Maps fiind promovat de Nokia drept cel mai bun din lume, superior lui Google Maps. Este drept ca are unele caracteristici in plus fata de Google Maps, cum ar fi posibilitatea de a posta pe Facebook locatia curenta, sau capabilitatea de a stoca harti care sunt disponibile gratuit, dar grafica hartilor Google ramane mai atractiva, la fel si usurinta de folosire (inclusiv suportul multitouch ce permite pinch-to-zoom si Streetview), asa ca Nokia cam exagereaza cu „cel mai bun de pe piata”. GPS-ul merge foarte bine si nu dureaza mult pana te localizeaza si in Ovi Maps vei dispune si de caracteristici excelente si usor de folosit, cum ar fi Qype, Lonely Planet sau Michelin. Asa ca, per ansamblu este un serviciu foarte bun, dar nu neaparat cel mai bun, desi aici mai intervine si gustul personal.
Browserul nativ al lui N8 nu este chiar stralucit. Arata cat poate de mult dintr-o pagina web, dar paginile nu se redimensioneaza automat pentru a se potrivi cu ecranul de 3,5 inci si va trebui sa cam scrollezi prin ele. La fel, daca faci pinch-to-zoom redimensionarea ramane o problema. De asemenea, nu exista un buton pentru Back, functionalitea fiind suplinita de un fel de istorie vizuala a paginilor pe care le-ai vizitat. Nu e rau nici asa, dar mai rapid ar fi fost sa poti face un simplu Back. Browserul este mai degraba mediocru, dar poti descarca de pe Ovi Store un Opera Mobile, spre exemplu, care este un browser foarte bun.
Un capitol la care N8 exceleaza este camera sa de 12 Megapixeli, care face fotografii clare si detaliate, functiile de expunere automata si controlul white balance reusind sa livreze o cromatica care arata foarte natural. Are un buton dedicat pentru declansator, care este net superior unui buton virtual de pe ecran, cum intalnim la alte smartphone-uri, dar si un flash Xenon foarte puternic, care face treaba buna in conditii de iluminare redusa, dar care si consuma masiv bateria. Pe partea video, poate concura cu orice alt terminal cu capabilitati HD. Calitatea imaginilor filmate la rezolutie 720p este excelenta si nivelul de detalii capturate este impresionant, dar framerate-ul limitat la 25fps ar putea face ca obiectele in miscare rapida sa apara usor miscate, dar in majoritatea scenariilor tipice de filmare acest mic inconvenient nu se va manifesta prea des.
Autonomia bateriei este insa net superioara tuturor modelelor concurente, atingand in medie cam 2 zile de functionare in regim de utilizare mediu. Este drept ca nici experienta internet nu este de natura de a-ti goli bateria navigand, dar nici atat de rea incat sa te feresti sa pornesti browserul de teama ca te lasa bateria in mijlocul zilei. Bateria aleasa de Nokia este una de 1200 mAh, fata de cele de 1500 mAh folosite de majoritatea competitorilor (cu exceptia Desire HD care are o baterie de 1230 mAh) si este foarte bine optimizata pentru configuratia hardware a telefonului. Fara indoiala, ajuta si nivelul de eficienta atins de sistemul de operare, despre care am vorbit mai devreme.
Este destul de dificil sa tragi o concluzie privind Nokia N8. Este cel mai bun smartphone pe platforma Symbian produs vreodata si este in prezent nava-amiral a flotei Nokia. Este evident efortul depus de producator pentru a obtine maximum posibil dintr-o configuratie hardware excelenta si un design de zile mari. Fanii Nokia au toate motivele sa fie incantati de acest telefon, pe care il vor adopta cu mult entuziasm. Este poate cel mai bun telefon cu camera disponibil in acest moment. In termeni de functionalitate si fiabilitate este mult peste medie si in general este un smartphone foarte bun. Dar, cumva, pare ca un fotomodel de lux care prezinta colectia de anul trecut. Cu toate imbunatatirile aduse de Symbian ^3, platforma ramane totusi cu un pas in urma la multe capitole, cu exceptia celor ce tin mai mult de dotarea hardware, cum este camera. Experienta oferita de sistemele de operare concurente este insa mai spectaculoasa si nu stiu in ce masura cineva care a deslusit subtilitatile iPhone sau Android s-ar simti confortabil intorcandu-se la Symbian. Nota pe care i-am oferit-o reflecta acel pas in urma de care vorbeam, dar ii rog pe fanii Nokia sa citeasca 10, pentru ca nu cred ca vor gasi ceva mai bun in portofoliul companiei.
Specificatiile complete ale aparatului le gasiti aici.