Formarea Lunii poate fi descifrată cu ajutorul sticlei radioactive
Oamenii de știință au găsit o modalitate neobișnuită de a evalua modul în care Luna s-a format. Aceștia analizează sticla radioactivă care s-a format în prima explozie nucleară la situl Trinity, din Mexic.
Echipa, formată din membri ai Universității din California, au analizat sticla radioactivă, cunoscută sub numele de trinită, pentru a înțelege cu exactitate ce se petrece cu elementele la temperaturi extreme. Conform altor studii, se consideră că Luna a luat naștere în urma unei coliziuni planetare, dintre Pământ și un obiect de dimensiunea planetei Marte. Se crede că acest impact puternic a dus la vaporizarea materialelor care compun satelitul.
Rezultatele studiului demonstrează ceea ce înainte era doar presupus de oamenii de știință: „Rezultatele ne arată că evaporarea la temperaturi ridicate, similare celor din momentul formării planetei, conduce la o pierdere a elementelor volatile și la o îmbogățire a materialelor rămase în urma evenimentului, cu izotopi grei”, afirmă Profesorul Day, unul dintre membri Universității din California.
Cercetătorii suspectează de mult timp că o reacție similară s-a petrecut și în cazul formării Lunii, dar, în mod evident, nu este atât de ușor să creezi aceleași condiții, ca cele ale formării planetei, în laborator. De aceea, faptul că aceștia au avut acces la locul în care s-a petrecut explozia plutonică, le-a oferit o șansă unică de a observa efectele extreme ale acesteia.
Punctul de bază al zonei de cercetare Trinity este acoperită cu un strat subțire din această sticlă radioactivă, care a fost numită trinită după explozie. Echipa de cercetători a colectat probe cu dimensiuni cuprinse între 10 și 250 de metri de la locul exploziei.
„Ne-am folosit de ceea ce poate fi considerat un eveniment istoric de proporții în beneficiul științei, pentru a culege informații științifice noi și importante despre un eveniment care s-a petrecut în urmă cu mai mult de 70 de ani și care a schimbat istoria umană pe vecie”, susține Day.