05 nov. 2017 | 20:20

De câți protestatari pașnici e nevoie pentru dărâmarea unei dictaturi

ACTUALITATE
De câți protestatari pașnici e nevoie pentru dărâmarea unei dictaturi

Protestele pașnice pot rezolva mult mai multe decât s-ar crede, acestea putând fi suficient de puternice pentru a da jos regimuri autoritare.

UPDATE: Internetul mobilizează, din nou, românii să iasă în stradă și să se facă auziți, printr-o serie de proteste în București.

Pe 18 ianuarie s-a împlinit un an de când România iese în stradă ca să salveze țara. Imaginile cu sute de mii de lumini ale telefoanelor aprinse au făcut înconjurul lumii și despre protestele din București au scris și cei de peste ocean. Acum, după mai bine de 365 de zile petrecute în stradă, internetul lansează o nouă serie de proteste, așteptând mii și mii de români în stradă, împotriva modificării legilor justiției, a Codului penal și a Codului fiscal.


Democrația și statul de drept pot fi puse în pericol de decizii ale elitelor politice, iar astfel de momente sunt uneori întâmpinate cu rezistență din partea populației. Rezistența acestora poate îmbrăca mai multe forme, iar protestele pașnice sunt o metodă foarte bună de a manifesta împotriva unor măsuri ce pun în pericol statul.

Din punct de vedere istoric, protestele pașnice sunt cea mai eficientă metodă de acționa împotriva unui regim potrivnic. O astfel de metodă este rapidă, ieftină și extrem de sigură. De asemenea, astfel de manifestări reprezintă chiar un drept fundamental al omului.

În trecut, s-a estimat că niciun guvern nu poate rezista dacă 5% din populația statului se mobilizează împotriva acestuia. Totuși, un nou studiu, efectuat de către Johnatan McIntosh, arată că doar 3,5% din populația unui stat trebuie să se mobilizeze și să participe în mod susținut la protestele pașnice organizate. Există chiar mișcări ce au reușit cu și mai puțin de 3,5 procente, arată theguardian.co.uk.

Ce este important de observat, pe marginea studiului efectuat, ce a cuprins mișcări sociale petrecute între 1900 și 2006, este că nicio campanie civilă ce a depășit pragul de 3,5% de oameni în stradă nu a fost una violentă. De asemenea, campaniile ce se bazează strict pe proteste pașnice sunt, de regulă, de patru ori mai mari decât campaniile violente. În plus, sunt mult mai reprezentative când vine vorba de vârstă, culoare politică, sex, sau distincția urban-rural.

[readmore]

Nu în ultimul rând, astfel de manifestări sunt ideale deoarece bătrânii, copiii sau persoanele cu dizabilități pot lua parte. Ca fapt divers, procentajul de 3,5%, raportat la populația României, de 19,96 milioane de locuitori, ar reprezenta aproximativ 698.600 de persoane ce protestează.