02 feb. 2017 | 16:11

Viteza luminii poate fi depășită chiar de lumină

ACTUALITATE
Viteza luminii poate fi depășită chiar de lumină

Viteza luminii este o constantă și, în condiții normale, este acceptat că nimic din Univers nu o poate depăși, dar se pare că lucrurile stau altfel.

Cercetătorii de la Washington University au reușit să surprindă imagini ale unor pulsații laser ce generează un con Mach optic, echivalentul unui boom sonic, în cazul luminii. Pentru ca un con Mach optic să apară, lumina trebuie să călătorească mai repede decât pot să călătorească undele pe care aceasta le emite.

viteza luminii

Cercetătorii au direcționat fasciculul luminos printr-o construcție specială, creată din panouri de siliciu, pudră de oxid de aluminiu și gheață carbonică. Sursa undelor luminoase s-a mișcat mai repede decât undele în sine, pe măsură ce treceau prin straturi, lăsând în urmă conul Mach optic.

Pentru a captura conul în sine, cercetătorii au amplasat o serie de camere speciale în preajma sursei de generare a fasciculului. Folosind ansamblul de camere așezate în trei unghiuri diferite, aceștia au capturat o secvență 2D a a conului, iar apoi au combinat cele trei imagini, ca în cazul unei tomografii, pentru a crea un model 3D, arată extremetech.com.

undă de șoc

Astfel de unde șoc sunt ușor de fotografiat dacă ai camerele foto potrivite. În cazul unui avion supersonic, acesta produce un con în partea de la vârf deoarece moleculele de aer nu se pot da la o parte suficient de repede astfel încât avionul să poată trece cu ușurință printre ele. Fotografia de mai sus este surprinsă cu o metodă numită fotografie Shlieren, prin care se surprind cadre la mare viteză și apoi sunt comparate fundalurile, pentru a se vedea pe unde a trecut unda, în fiecare cadru.

De asemenea, astfel de unde de șoc nu sunt limitate doar în locuri cu o atmosferă. Acestea se pot întâmpla și în spațiu.