28 ian. 2017 | 11:45

Universul se extinde mai repede decât ne așteptam

ACTUALITATE
Universul se extinde mai repede decât ne așteptam

Știm de aproape un secol că Universul se extinde, dar de-abia recent am descoperit că viteza de expansiune este mai mare decât se credea.

Un grup de astronomi a măsurat modul în care lumina se curbează în jurul galaxiilor de la distanță și a obținut calcule diferite față de estimările anterioare. Asta sugerează că fie măsurătorile sunt greșite, fie avem de-a face cu efecte ce nu sunt luate în calcul de Modelul Standard.

Expansiunea Universului este cunoscută încă din vremea lui Georges Lemaître, ce a descoperit că spațiul se extinde în toate direcțiile. Totuși, încă nu știm de ce spațiul se extinde așa cum o face. În anii 1990, eforturile depuse de Brian Schmidt și Nicholas B. Suntzeff au contribuit la crearea unui morel ce sugerează că Universul are o expansiune din ce în ce mai accelerată, arată sciencealert.com.

Rata expansiunii este descrisă de către constanta Hubble, aceasta fiind crucială pentru astronomia modernă, deoarece poate confirma sau infirma dacă imaginea noastră cu privire la Univers – ce ar fi compus din materie normală, materie neagră și energie întunecată – este corectă, sau dacă ne lipsește ceva. Problema constantei Hubble este că cercetătorii nu s-au pus de acord cu valoarea acesteia.

Metoda de măsurare de acum folosește doar geometria și relativitatea generală, fiind cea mai simplă și directă modalitate de aflare a constantei Hubble. Datorită noilor observații, aceasta a ajuns la valoarea de 71,9 ± 2,7 kilometri pe secundă pe megaparsec (un megaparsec reprezintă aproximativ 3,3 milioane de ani-lumină).

Datele descoperite însă de telescopul Planck arată că numărul ar fi mai mic, de 67,8 + 0,9 kilometri pe secundă pe megaparsec. Avem de-a face cu o diferență semnificativă între cele două numere, iar asta poate însemna mai multe lucruri.

Presupunerile făcute de către telescopul Placnk ar putea fi greșite, am putea observa o fluctuație statistică sau discrepanța ar putea fi rezultatul unor legi fizice pe care încă nu le-am descoperit, dar care afectează modul în care Universul se extinde.