27 ian. 2017 | 17:05

Astronomii au descoperit de ce exoplanetele nu au sateliți

ACTUALITATE
Astronomii au descoperit de ce exoplanetele nu au sateliți

Astronomii au descoperit deja 3565 de exoplanete în afara Sistemului Solar, însă ceea ce nu au descoperit până acum sunt sateliți ai acestora.

Până în prezent, nu există dovezi cu privire la ”exoluni” care ar putea orbita în jurul planetelor deja descoperite, iar motivul pentru asta le-a dat bătăi de cap oamenilor de știință, până acum. În sistemul nostru solar, lunile sunt destul de comune, având în vedere că planetele gigantice au chiar zeci de sateliți și până și Pluto are propria lună.

Cercetătorii de la Nanjing University, din China, au creat o simulare care ar putea să ne ofere explicația cu privire la motivul pentru care nu am descoperit luni în jurul unor exoplanete.

Lunile din jurul unui gigant gazos ar fi de mărimea Pământului sau chiar mai mari; de aici, există două posibilități. Una ar fi că nu avem capabilitățile tehnice de a observa astfel de obiecte, ce sunt destul de mici în comparație cu planetele observate. Cea de-a doua teorie ar fi că lunile sunt extrem de ieșite din comun pentru cele peste 3500 de exoplanete descoperite până acum, arată extremetech.com.

Exoplanetele descoperite până acum au, de obicei, un lucru în comun: apropierea față de stele. Chinezii sunt de părere că radiația ar putea fi răspunsul la întrebarea ”de ce planetele din afara Sistemului Solar nu au luni”?

Astfel, planetele ce orbitează mai aproape de stele sunt expuse la cantități mai mari de radiații, ce le afectează atmosfera. La rândul ei, aceasta poate afecta lunile. Simulările efectuatea de aceștia au luat în calcul o planetă de mărimea lui Neptun, aceasta fiind de 10 ori mai aproape de stea decât este Pământul de Soare. Planetei i-au fost adăugate 500 de luni pe orbite stabile, iar apoi a fost simulată pierderea atmosferei din cauza radiației extreme.

Pe măsură ce pierde din atmosferă, planeta își pierde și din masă, ceea ce afectează orbitele planetelor. La finalul simulării, doar un sfert din cei 500 de sateliți mai erau pe orbită, în timp ce 50% s-au ciocnit cu planeta în jurul căreia gravitau, iar alți 25% au fost expulzați de pe orbită.

Astfel, avem o explicație destul de solidă cu privire la motivul pentru care nu am detectat până acum luni ce gravitează în jurul exoplanetelor.