Cercetătorii au descoperit cum să recreeze gustul roșiilor de altădată
Gustul roșiilor de altădată pare să fie mai mult decât o simplă zicală, având în vedere una dintre cele mai recente descoperiri ale cercetătorilor.
Roșiile nu mai au același gust ca în trecut, deoarece crescătorii pun mai degrabă accent pe alte trăsături ale acestora, cum ar fi rezistența la dăunători și boli. Pentru a readuce gustul ”original” înapoi, o echipă de cercetători de la University of Florida a pornit în căutarea combinațiilor chimice din care rezultă roșii gustoase.
Aceștia au secvențiat ADN-ul și au examinat chimicalele asociate cu aroma din 398 de tipuri de roșii. Din acestea, cercetătorii au ales 160 de mostre și au invitat 100 de oameni să deguste și să dea note fiecărui soi, n funcție de gust.
Oamenii de știință au combinat rezultatele testului cu analiza de mostre chimie și genetice și au reușit să descopere care sunt genele lipsă asociate cu gustul roșiilor. Apoi, au reușit să înlocuiască genele slabe, din roșiile moderne, cu gene puternice, care oferă un gust bun. Studiul a reușit nu doar să descopere cum poate fi îmbunătățit gustul roșiilor, dar are și meritul de a fi analizat acest fruct în detaliu.
”Crescătorii pot să selecteze dintre sute de indici genetici pentru a alege plante care au cât mai multe trăsături dorite”, arată Adrian Hegemanat, profesor de biologie la University of Minnesota, citat de engadget.com. ”Astfel, va fi mai ușor de combinat două varietăți de roșii pentru a testa rezultatul acestei încrengături, renunțând la plantele ce nu au genele potrivite”, adaugă acesta.
Crescătorii nu pot să obțină tot ceea ce-și doresc, totuși. Anumite varietăți au un gust delicios, dar produc fructe mai mici. Cel puțin există totuși posibilitatea de a alege între roșii mari sau roșii gustoase, spre deosebire de ultimii ani.