Ce origini au unele dintre cele mai răspândite simboluri din viața de zi cu zi
Zi de zi ne intersectăm cu nenumărate simboluri cărora le cunoaștem înțelesurile, dar puține sunt cele cărora le știm și istoricul și transformarea în imaginile din prezent.
Simbolul ampersand
Simbolul ampersand (&) își are originile în limba latină, unde reprezintă conjuncția „et”, echivalentul românescului „și”. O astfel de legătură a fost inventată, în Roma Antică, de către Tiro, secretarul personal al lui Cicero. Pentru a grăbi scrisul, Tiro a creat un sistem de abreviere, devenit apoi cunoscut sub denumirea de „Prescurtările lui Tironian”.
La multe secole distanță, simbolul ampersand a devenit foarte popular în Europa și America, iar timp de o bună perioadă, acesta a fost ultima literă din alfabetul englezesc, începând să fie omis la începutul secolului al XX-lea. Cuvântul actual „ampersand” este o prescurtare a expresiei „And per se and”, ceea ce obișnuiau profesorii să spună după ce spuneau alfabetul de la A la Z.
De-a lungul timpului, literele „E” și „T” s-au combinat în ceea ce folosim noi, astăzi, ca simbol pentru „și”.
Simbolul inimii
În cazul acestui simbol, lucrurile sunt ceva mai complicate. Contrar credinței populare că „dragostea se află în inimă”, toată lumea știe că forma reală a inimii are puține în comun cu simbolul pe care îl folosim. Există, totuși, niște teorii cu privire la originile simbolului.
Când lebedele ce se curtează se apropie una de alta, gâturile lor formează o inimă, similară cu simbolul folosit de noi. În unele culturi, lebedele sunt semnul dragostei și al loialității, deoarece lebedele rămân împreună pe viață.
O altă ipoteză spune că acesta are forma unei frunze de iederă, iar grecii antici foloseau frunzele acestea în cadrul desenelor ce îl reprezentau pe Dionis, zeul vinului și al fertilității.
O a treia ipoteză afirmă că simbolul reprezintă, de fapt, forma feminității. Adepții teoriei spun că acesta seamănă cu forma pelvisului femeilor.
Simbolul Bluetooth
În secolul al X-lea, Danemarca era condusă de regele Harald Blåtand, o figură istorică importantă, deoarece a unit triburile din Danemarca într-un regat. Harald era deseori numit Bluetooth, pentru că se știa că era un iubitor al afinelor, iar cel puțin unul dintre dinții săi avea o nuanță albastră.
Tehnologia Bluetooth este proiectată să unească multiple dispozitive într-o singură rețea. Simbolul care reprezintă această tehnologie este alcătuită din două rune scandinave: „Hagall” – caracterul literei latine „H” – și „Bjarkan” – un caracter egal cu litera „B” din alfabetul latin.
Simbolul medicinei
Nu mulți știu, dar acest simbol – un sceptru cu două aripi și doi șerpi – a fost adoptat din greșeală. Potrivit legendei, zeul grec Hermes avea un sceptru magic, Caduceus, similar cu simbolul medicinei de astăzi. Sceptrul avea puterea de a rezolva orice dispută și de a împăca orice dușmani, fără să aibă totuși vreo legătură cu medicina.
Acum aproximativ 100 de ani, doctorii din armata SUA au confundat semnul lui Caduceus cu semnul lui Asclepius – care arată similar, dar care are doar un șarpe și o aripă. Având în vedere că Asclepius era zeul vindecării și al medicinei, este de înețeles cum s-a ajuns la o asemenea greșeală.
Simbolul On/ Off
Simbolul „Power” sau „Power ON” poate fi găsit pe aproape orice dispozitiv. Încă din anii 1940, inginerii au folosit un sistem binar pentru a reprezenta comutatoarele, unde 1 însemna pornit, iar 0 însemna oprit. Așa a luat naștere simbolul: un cerc – reprezintă cifra 0, iar o linie – reprezintă cifra 1.
Simbolul păcii
Simbolul păcii, cunoscut și ca Pacific, a fost inventat în anul 1958, în timpul protestelor împotriva armelor nucleare. Simbolul este o combinație a literelor alfabetului semaforic „N” și „D” – Nuclear Disarmament = dezarmare nucleară.
În alfabetul semaforic, litera „N” este interpretat prin ținerea a două steaguri în forma unui „V” cu vârful în jos, iar litera „D” este sugerată de un steag orientat în sus și de un al doilea orientat în jos. Suprapunând aceste două semne, obțineți simbolul păcii.
Simbolul OK
Mulți oameni consideră că acest simbol este echivalentul cuvintelor ”okay” (bine) sau ”all right” (în regulă). Există câteva teorii cu privire la proveniența acestui gest, conform brightside.me:
Se crede că semnul OK a apărut ca un supliment vizual pentru abrevierea de la Old Kinderhook, NY, locul nașterii celui de-al optulea președinte al Statelor Unite, Martin Van Buren. În timpul campaniei sale, Van Buren a adoptat sloganul: ”Old Kinderhook is O. K.”, iar posterele înfățișau o persoană ce gesticulează astfel.
O altă ipoteză similară se datorează celui de-al șaptelea președinte al SUA, Andrew Jackson, care folosea expresia când concluziona o decizie. Acesta scria ”all corect” (totul este corect) în modalitatea germană ”Oll korrect”, fiind abreivat ulterior în OK.
Cea de-a treia teorie spune că gestul OK este o mudra, adică un gest ritualic din budism și hinduism. Semnul simbolizează învățarea, iar multe opere de artă budiste îl înfățișează pe Buddha astfel.