01 ian. 2017 | 13:34

Cum au supraviețuit oamenii preistorici în deșertul Atacama

ACTUALITATE
Cum au supraviețuit oamenii preistorici în deșertul Atacama

Deșertul Atacama este unul dintre cele mai aride locuri din lume, în care nici măcar plantele nu cred, dar lucrurile arătau diferit acum mii de ani.

Oamenii au ajuns pe continentele americane acum aproximativ 20.000 de mii de ani și au călătorit cu bărcile, de-a lungul coastelor continentale. Majoritatea oamenilor ajungi atunci s-au stabilit pe malul oceanelor, iar alții au mers în amonte, pe râuri care i-au dus ceva mai în interiorul continentelor.

Unii au ajuns chiar până în Chile, existând dovezi ale unei așezări umane datând de peste 14.0000 de ani, cunoscută ca Monte Verde. O altă așezare, Quebrada Mani, ce datează de acum 13.000 de ani, a fost descoperită la nord de Monte Verde, într-una dintre cele mai neiertătoare zone din lume. deșertul Atacama. Cu toate că o așezare umană pare imposibilă aici, lucrurile stau altfel.

O prezentare făcută în cadrul American Geophysical Union, de către Marco Pfeiffer, arată cum el și echipa sa au investigat trecutul deșertului. Aceștia au descoperit sub crusta de sare de la nivelul solului un strat de rămășițe de plante și de animale, datând de acum 9-17.000 de ani. Erau prezente plante de apă dulce, mușchi, dar și melci. Asta i-a convins destul de repede pe cercetători că deșertul nu a fost întotdeauna așa cum îl știm, arată arstechnica.com.

Întrebarea majoră este de unde a venit apa. Munții înalți ce înconjoară deșertul sunt o barieră masivă împotriva precipitațiilor, contribuind la lipsa de viață din deșertul Atacama, din prezent. Cu toate acestea, e foarte posibil ca apa să fi venit tocmai din munți.

Studii trecute au arătat că ploile de acum 9-17.000 de ani, din zonă, erau de șase ori mai însemnate cantitativ decât în prezent. Folosind un model computerizat, aceștia au descoperit că apa din munți putea forma râuri și mici lacuri în Atacama. Astfel, o parte din deșert s-a transformat într-un ecosistem ușor mlăștinos, în care au putut lua naștere câteva așezări umane.