Care sunt ultimele zone neexplorate de pe Pământ
Deși avem hărți destul de detaliate în prezent, încă avem de-a face și cu o mulțime de zone neexplorate ale planetei, care au rămas astfel din diverse motive.
Cu toate că am avansat tehnologic și informatic destul de mult, încă avem zone neexplorate pe Pământ, iar cele de mai jos sunt cele mai importante dintre acestea.
Jungla amazoniană conține o mulțime de zone cunoscute doar populațiilor indigene. În ultima vreme, cercetătorii le-au oferit unor triburi dispozitive GPS pentru a cartografia astfel de zone.
Sălbăticia din Wrangell-Saint Elias are terenuri stâncoase și ghețari atât de întinși încât nici măcar cei mai temerari exploratori nu au de gând să meargă aici, singuri.
Peștera Mammoth din Kentucky este cel mai lung sistem de astfel de tunele din lume. Exploratorii neînfricați descoperă noi secțiuni ale peșterii anual, intrând prin tuneluri nu mai mari decât propriul corp.
Sarisarinama este un tepui, sau un munte care are vârful plat. Acesta are patru cratere uriașe, fiecare având un ecosistem distinct în interior. Un pilot de avion a observat pentru prima dată aceste cratere în 1961, într-un zbor deasupra zonei.
Patagonia are câteva zone de interes turistic ridicat, dar majoritatea regiunii nu a fost cartografiată, încă, la nivel detaliat.
Parcul Național Groenlanda de Nord-est este cel mai mare parc național din lume. Puținii oameni care îl vizitează ajung, de multe ori, pe insule necunoscute.
Deșertul Sahara de Est are grupuri nomade înarmate, un soare extrem de puternic și furtuni de nisip interminabile, fiind ușor de înțeles de ce puțini oameni au vreo dorință de a cartografia zona.
Siberia se ridică la nivelul stereotipurilor, având în vedere că avem de-a face cu milioane de kilometri pătrați de păduri înghețate și vârfuri muntoase erodate. Zona este atât de neprimitoare încât nici măcar localnicii nu sunt interesați de a o explora în detaliu.
Tsingy de Bemaraha reprezintă o zonă cu formațiuni muntoase bizare, din Madagascar, acestea fiind suficient de ascuțite încât să pună în pericol real viețile exploratorilor. Tocmai de aceea, mulți evită să ajungă aici.
Triburile necontactate încă există, chiar dacă avem o lume mai conectată decât oricând. Aproximativ 100 de astfel de triburi trăiesc în întreaga lume, în zone din jurul Indiei, Papua Noua Guinee sau în Amazon. Majoritatea sunt triburi de horticultori sau de vânători-culegători. arată popsci.com.
Cape Melville este o pădure tropicală așezată în vârful unui lanț muntos din Australia. Să ajungi aici la pas este imposibil, astfel că, în 2013, cercetători aduși aici cu elicopterul au descoperit vietăți unice pe Pământ.
Antarctica nu este ospitalieră cu oamenii, dar este o resursă importantă pentru cercetători. Studierea mișcărilor fâșiilor de gheață poate ajuta oamenii de știință să înțeleagă cum și când acestea se vor topi. Pământul de dedesubtul ghețurilor, însă, este în mare parte necunoscut.
Oceanele reprezintă 71% din suprafața planetei, dar oceanografii au cartografiat doar 5% din acestea. Sateliții, precum cei de la NASA, pot descoperi structuri ale fundului mării mai lungi de 4,5 kilometri, dar detaliile mai mici trebuie descoperite cu ajutorul sonarului.