31 dec. 2016 | 08:54

Woolim este tableta visurilor pentru dictatorii pasionați de supraveghere

ACTUALITATE
Woolim este tableta visurilor pentru dictatorii pasionați de supraveghere

Coreea de Nord nu este foarte populară pentru gadgeturile pe care le lansează, dar Woolim s-ar putea să intre în istorie ca fiind cea mai inutilă tabletă.

Prea puțini dintre noi au o imagine completă vizavi de modul în care se desfășoară lucrurile în Coreea de Nord. Respectiva dictatură este învăluită în mister. Uneori însă, ajunge online câte o informație din domeniul tehnologic care ne ajută să înțelegem mai bine situația din teritoriu.

În urmă cu aproximativ un an, detaliam o distribuție de Linux un pic mai ciudată. Intitulată Red Star OS, respectiva variantă lansată în 2015 era sistemul de operare național al Coreei de Nord. Complet inutilizabil, acela era încărcat cu un amalgam de opțiuni de supraveghere. Practic, cel mai mic gest pe care îl făceați pe un PC cu acea platformă, ajungea la dictatorul coreean.

Pe aceleași principii, se pare pare că tocmai a fost lansată în Coreea de Nord tableta Woolim. Una dintre puținele creații cu Android din zonă, Woolim vine la pachet cu modificări majore aduse platformei Google. Acestea din urmă au fost introduse pentru conformitatea cu standardele naționale de securitate impuse de regimul lui Kim Jong-un.

La capitolul detalii tehnice,  merită să aveți în vedere că noua tabletă nu include conectivitate Bluetooth sau Wi-Fi. Respectivele componente au fost dezactivate pentru a preveni conectarea la internetul liber. În schimb, în mod implicit, vă puteți conecta la rețeaua de internet restricționată la maxim din Coreea de Nord și puteți viziona posturile TV locale încărcate cu conținut propagandist.

Printre funcțiile bonus se numără realizarea automată a unei capturi de ecran imposibil de șters de fiecare dată când intrați într-o aplicație. Astfel, autoritățile se asigură că nu veți folosi gadgetul ,,modern” pentru activități ilegale. Prețul nu a fost făcut public, dar oricum era puțin probabil să vă fi dorit să puneți mâna pe un exemplar.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele