Cele mai importante imagini care ne arată spectacolul științei din 2016
Anul 2016 ne-a adus o mulțime de progrese în domeniul științei, iar această serie de imagini științifice ne arată momentele cheie ale anului ce a trecut.
Un savant temerar devine ”porcușor de Guineea”
Diverse creaturi din regnul animal au capabilitatea de a naviga folosindu-se de câmpul magnetic al Pământului, prin intermediul magnetorecepției. Joe Kirschvink, un geofizician de la California Institute of Technology, din Pasadena, vrea să afle dacă și oamenii pot face asta. În imaginea de mai sus, acesta este pe cale să fie expus la diverse câmpuri magnetice generate de o serie de bobine electrice, în timp ce o electroencefalogramă îi înregistrează undele creierului.
Un asasin adorabil
Acest mic Solenodon este o rudă apropiată a ”criminalului de pe insulă”, cunoscut ca făcând parte din genul Nesophontes. Aceste creaturi erau ucigașe de insecte din Insulele Caraibe. Oamenii de știință se folosesc de ADN fosilizat pentru a trasa istoricul genului Nesophontes, la 500 de ani după ce acestea au dispărut.
O ureche în farfurie
Imprimantele 3D promit să creeze chiar și urechi pentru cei ce au o asemenea nevoie. Imprimanta ce poate să creeze țesuturi și organe reușește să îmbine părți artificiale ale corpului cu celule vii, pentru a produce specimene de tipul celui de mai sus.
Norii din Namibia ar putea rezolva puzzle-ul încălzirii globale
Ceața de pe coasta Namibiei ar putea rezolva o problemă din domeniul schimbărilor climatice: cum interacționează norii și ceața pentru a influența încălzirea globală. În august, avioane ale NASA au început să studieze fenomenul în Namibia, unde un strat de fum de la incendiile africane se întretaie cu un strat jos de nori.
Poliomielita se întoarce în Nigeria
Nigeria era pe cale să declare o victorie importantă împotriva poliomielitei, grație campaniilor de vaccinare precum cea din imagine. Cu toate acestea, la jumătatea lui august, două noi cazuri de infectare cu acest virus au fost raportate, apărând temerile că o nouă epidemie ar putea apărea.
Mașinăria de dezastre
Mașinăriile de dezastre, precum acest ”zid de vânt” de la Florida International University este folosit pentru a ajuta oamenii de știință să găsească moduri mai bune de protecție împotriva cataclismelor. Această mașinărie poate să simuleze condițiile unui uragan de categoria 5, unul dintre cele mai distructive fenomene meteo.
O maimuță bonobo ”merge la oftalmolog”
Nu doar oamenii au de-a face cu nevoia de ochelari pe parcursul vieții. Alte primate, cum ar fi maimuțele bonobo, unele dintre cele mai apropiate de oameni, își pierd treptat vederea, pe măsură ce îmbătrânesc. În imaginea de mai sus, o maimuță o analizează pe alta, în ceea ce pare a fi o vizită la oftalmolog.
Lichenul-vedetă
Lichenii sunt o formă de viață destul de bizară. Aceștia reprezintă un parteneriat simbiotic între fungi și alge, iar oamenii de știință încă încearcă să le descopere toate misterele. Specimenul de mai sus, Hypogymnia imshaugii, a fost suficient de atractiv încât să ajungă pe coperta revistei Science, din luna iulie.
Gândacii de bălegar ce s-au hrănit de pe urma dinozaurilor
Gândacii de bălegar, precum cel din imagine, sunt cunoscuți pentru faptul că se hrănesc cu resturile produse de diverse animale. Acum 115 milioane de ani, însă, aceștia supraviețuiau mulțumită dinozaurilor. Când dinozaurii au dispărut, anumite specii de gândaci de bălegar au dispărut, de asemenea.
Ce se află sub suprafața Lunii?
Partea întunecată a lunii nu mai e atât de interesantă; ce se află sub suprafața satelitului Pământului este mai important, acum. Astfel de imagini, obținute în cadrul misiunii Gravity Recovery and Interior Laboratory de la NASA, ne pot ajuta să înțelegem mai bine impacturile cu asteroizi sau comete, din Sistemul Solar.