01 dec. 2016 | 13:33

Europenii vor să reducă în mod considerabil consumul de energie

ACTUALITATE
Europenii vor să reducă în mod considerabil consumul de energie

Comisia Europeană are planuri mari în ceea ce privește reducerea consumului de energie electrică.

Acordul de la Paris, adoptat în data de 12 decembrie, 2015, va ghida acțiunile la nivel global pe o traiectorie de limitare a creșterii temperaturii medii globale sub 2°C. În același timp, este primul instrument multilateral obligatoriu din punct de vedere juridic și cu participare universală în domeniul schimbărilor climatice, începând cu anul 2020.

Principiile de bază ale Acordului de la Paris sunt: principiul responsabilităților comune dar diferențiate și a capacităților respective și principiul echității. Inițial, oficialii Uniunii Europene au declarat că vor să reducă emisiile cu 40%, însă site-ul Engadget menționează că aceștia ar dori să reducă și consumul de energie în mod considerabil.

Astfel, concentrându-se asupra energiei regenerabile și a renovării clădirilor vechi, ineficiente, ei vor să micșoreze cantitatea de energie consumată cu nu mai puțin de 30%. ”Propunerile de astăzi au trei scopuri principale: acordarea unei importanțe mai mare eficienței energetice, dominarea pieței de energie regenerabilă și furnizarea unor prețuri accesibile pentru consumatori”, au menționat oficialii Comisiei Europene prin intermediul unui comunicat recent.

”Sunt mândru, în special, de obiectivul nostru în ceea ce privește eficiența energetică, întrucât va reduce dependența noastră de importurile de energie, va duce la crearea de locuri de muncă și va reduce emisiile”, a declarat Miguel Arias Cañete, comisarul european pentru climat și energie. Autoritățile au de gând să efectueze schimbări importante, pentru a le permite producătorilor să reducă costurile, oferind oamenilor de rând, în același timp, posibilitatea de a comercializa curentul produs.

Pentru moment, desigur, planul încă se află în fazele inițiale. Încă mai este nevoie de acordul Parlamentului European, iar în cazul în care totul va decurge în mod normal, am putea vedea investiții de până la 177 miliarde de euro pe an în domeniile public și privat. Acestea ar urma să fie efectuate între anii 2021 și 2013 și ar putea duce la crearea a 900.000 de locuri de muncă pe continent.