Inteligența artificială de la Google îți oferă răspunsuri, nu doar rezultate
De acum, când vei pune întrebări pe Google, inteligența artificială îți va da un răspuns cât mai complet și cât mai natural.
Spre exemplu, dacă vrei să întrebi ”care este cea mai rapidă pasăre din lume?”, nu vei mai primi doar rezultatele clasice ale motorului de căutare. Inteligența artificială îți va spune că șoimul călător este cea mai rapidă pasăre, dar va veni și cu o completare: ”conform YouTube, șoimul călător are o viteză maximă în zbor de 389km/h.”
Un astfel de răspuns nu este stocat pe serverele Google, ci este extras în timp real de către motorul de căutare. Acesta găsește un videoclip de pe YouTube care prezintă cele mai rapide cinci păsări din lume și îți oferă răspunsul extras din videoclip. Acesta răspunde în manieră similară și la alte întrebări: dacă întrebi ”cât durează Totem”, inteligența artificială știe că te referi la un show de la Cirque de Soleil, care durează două ore și jumătate, incluzând o pauză de 30 de minute.
Google a învățat să răspundă astfel prin intermediul unei rețele neurale ce schimbă nu doar motorul de căutare și nu doar compania, dar și pe alți giganți ai internetului. Aceste rețele recunosc tipare și învață să îndeplinească anumite sarcini, analizând cantități uriașe de date. În acest caz, rețeaua învață să caute o frază sau un paragraf dintr-o pagină de Internet relevantă căutării tale, urmând să îți dea un răspuns scurt, dar cuprinzător, arată wired.com.
Acești algoritmi de comprimare a propozițiilor tocmai ce au fost introduși în varianta desktop a motorului de căutare. Aceștia îndeplinesc o sarcină ușoară pentru oameni, dar care a fost întotdeauna dificilă pentru calculatoare. Astfel, inteligența artificială arată că face progrese în materie de înțelegere a limbii naturale, dar și de răspuns la întrebări puse astfel.