28 nov. 2016 | 12:38

Această tehnică ar putea fi soluția împotriva rezistenței la antibiotice

ACTUALITATE
Această tehnică ar putea fi soluția împotriva rezistenței la antibiotice

Rezistența la antibiotice e una dintre cele mai mari probleme ale secolului 21, iar unii oameni de știință o pun pe aceeași treaptă cu schimbările climatice. Un raport din 2014 sugerează că acesta va fi motivul pentru care vor muri 300 de milioane de oameni până în 2050.

Cercetătorii australieni încearcă să schimbe modul în care răspundem la rezistența la antibiotice, astfel încât oamenii de știință să fie mai eficienți și mai rapizi decât această „adaptare” nefericită la medicamente, potrivit Science Alert. Momentan, modul în care este investigată rezistența la antibiotice implică analiza unor infecții microbiene care nu răspund la tratament.

Oamenii de știință australieni cred că aceasta nu e cea mai eficientă metodă de abordare a problemei. Monitorizarea acestei crize este limitată la păstrarea evidenței patogenilor rezistenți, în număr din ce în ce mai mare. Experții spun că ar trebui să monitorizăm toate genele rezistente din lumea microbiană, nu doar pe cele din agenții patogeni.

Prin urmare, echipa vrea să investigheze toate tipurile de bacterii, inclusiv cele care nu ne afectează, pentru că genele rezistente din orice tip de bacterie pot fi pasate la un microb care ne poate afecta. Procesul se numește transfer orizontal de gene. În continuare, cercetătorii vor să monitorizeze genele rezistente din bacteriile existente în spitale, canalizări și orice implică mediul înconjurător.

Aceștia cred că această abordare le va permite medicilor și autorităților să descopere ce compuși antibacterieni ar fi cei mai eficienți și la ce compuși s-ar putea renunța. Având în vedere faptul că situația devine din ce în ce mai gravă, o abordare diferită e binevenită.