Misterele vieții pe Marte ar putea fi dezlegate foarte curând
De zeci de ani, se vehiculează ideea că pe Marte a existat viață, iar acum am putea primi un răspuns edificator.
Biosemnături descoperite pe Pământ sunt extrem de similare cu depozitele găsite pe Marte, iar asta indică faptul că, în trecut, pe Planeta Roșie ar fi existat viață.
Cercetarea a fost publicată recent în jurnalul Nature Communications și a fost condusă de către Steve Ruff și Jack Farmer, de la Arizona State University. Aceștia au studiat izvoarele termale din El Tatio, Chile, o zonă aflată la marginea deșertului Atacama, unul dintre puținele locuri de pe Terra care seamănă cu Marte.
Aceste izvoare sunt aflate la unele dintre cele mai mari altitudini, fiind așezate la aproximativ 4.300 de metri altitudine. Ceea ce le-a atras atenția cercetătorilor a fost similaritatea cu o locație explorată de roverul Spirit de la NASA, în 2007.
Locația se numește Home Plate și este așezată în craterul Gusev, ce are o vârstă de 3-4 miliarde de ani. Lângă marginea estică a acestui platou, roverul a descoperit depozite de dioxid de siliciu, în zona a ceea ce pare să fie un izvor termal antic. Descoperirea accidentală a fost făcută după o defecțiune a unei roți a roverului, care a încetat să se mai rotească.
Noduli de dioxid de siliciu asemănători cu cei descoperiți pe Marte au fost identificați și la El Tatio, indicând că au fost formați de un proces similar, cu ajutorul microbilor, conform iflscience.com.
Este încă mult prea devreme ca să se tragă deja concluziile, dar descoperirea este, cu siguranță, una importantă, mai ales că un alt rover ar putea ajunge aici, în viitor. Craterul Gusev este considerat un loc potențial de aterizare pentru noua misiune din 2020. Noul rover va încerca să afle dacă a existat vreodată viață pe Marte.
Locul preferat pentru o aterizare este acum craterul Jerezo. Cu toate acestea, lucrurile s-ar putea schimba în favoarea craterului Gusev, dacă se dovedește că structurile pot oferi mai multe răspunsuri la fața locului.