14 nov. 2016 | 16:13

Cum poți să fotografiezi Super Luna cu telefonul mobil

ACTUALITATE
Cum poți să fotografiezi Super Luna cu telefonul mobil

După știți probabil din acest articol, azi, 14 noiembrie, vom vedea și noi Super Luna. Probabil ne vom dori să o fotografiem, dar știm deja că dacă facem poza cu telefonul, va sfârși arătând ca o gumă strivită pe asfalt.

Din fericire, poți să scoți o poză decentă și fără să ai echipament de fotograf profesionist. Ai putea începe prin a ține cont de încadrare. De preferat ar fi să te afli într-un loc în care Luna să arate impresionant, eventual deasupra unui monument interesant, pe malul unui lac sau pe malul mării.

Bill Ingalls, fotograf senior al NASA, recomandă să ne aflăm într-o zonă urbană cu lumină puternică. „Nu vei avea o Lună gigantică în poză, dar poți să faci ceva panoramic, care să includă un prim-plan interesant”, a spus acesta în articolul publicat de NASA.

De asemenea, Leigh Stark, expert în fotografierea cu smartphone-ul, a spus că „utilizatorii de iPhone 7 Plus ar trebui să se distreze cel mai bine, datorită zoomului asigurat de camera adițională, care te va lăsa să te apropii optic”, într-un mail pentru Mashable. iPhone 7 Plus are zoom optic, spre deosebire de iPhone 7 standard, care are zoom digital. De asemenea, acesta recomandă folosirea unui trepied, pentru stabilitate, sau găsirea unui telescop care să îți permită să îți conectezi telefonul la el.

Tot Stark recomandă folosirea aplicației Adobe Lightroom, care are suport RAW. „Dacă nu sunteți familiari cu RAW, gândiți-vă că e un fel de negativ digital, care capturează mai multă informație și mai multe detalii decât un JPEG standard, permițându-ți să le extragi ulterior”. În aplicație, ar trebui să ai două opțiuni de fotografiere: în format JPG sau DNG. Stark spune că DNG este formatul RAW al Adobe, pe care ar trebui să îl folosim pentru o poză bună cu marea Lună.

De asemenea, este important și focusul. Dacă folosești doar camera telefonului, fără o aplicație intermediară, ar trebui să atingi Luna pentru focus și să ajustezi luminozitatea. „Dacă încerci să prinzi Luna într-un peisaj, asigură-te că pui focusul unde vrei să fie lumină. De exemplu, dacă ești la o înălțime suficient de mare pentru a poza Luna deasupra orașului, focusul pus pe Lună ar putea asigura suficientă Lumină pentru clădiri, în timp ce focusul pe clădirile întunecate ar putea transforma lumina puternică a Lunii într-un soare nocturn”.

Toate aceste sfaturi merită încercate, de dragul unui Instagram fericit și plin de inimioare. Poți arunca o privire și pe sfaturile lui Vlad Dumitrescu, în clipul de mai jos: