Cancerul pulmonar poate fi prevăzut de căutările pe care le faci pe Internet
Cancerul pulmonar ar putea fi detectat într-un nou mod, chiar cu ajutorul căutărilor pe care le facem zi de zi, pe internet.
Microsoft lucrează la o nouă tehnică de detectare timpurie a cancerului la plămâni, iar istoricul căutărilor pe Internet ale utilizatorilor ar putea fi noua metodă de acest fel. Recentul studiu apare jurnalul JAMA Oncology și indică faptul că ”analiza de tipare bazată pe istoricul căutărilor oferă oportunitatea de identificare a factorilor de risc și de a pune la punct noi metode de descoperire timpurie a cancerului pulmonar.”
Cu alte cuvinte, căutările pe care le facem zilnic i-ar putea ajuta pe doctori să ne diagnosticheze cu până la un an mai devreme decât folosind metodele standard. Cercetătorii Ryen White și Eric Horovitz au analizat o serie de căutări anonime efectuate în motorul de căutare Bing. Aceștia au analizat apoi tiparele de căutare ale persoanelor ale căror căutări indică un diagnostic recent de cancer pulmonar. Aceștia ar fi căutat informații despre tratamente după aflarea veștii.
Analiza celor doi se leagă apoi de căutările premergătoare diagnosticului, fiind căutați termeni ce indică simptome ale cancerului înainte de diagnostic, cum ar fi durerile în piept, bronșita sau sânge în salivă. Alți factori de risc, ca sexul, vârsta, rasa sau mediul înconjurător, sunt luați în considerare în cadrul cercetării. Echipa ia în calcul și dacă pacientul era fumător căutând termeni legați de renunțarea la fumat.
Rezultatele au avut doar un fals pozitiv din 1000 de cazuri, ceea ce înseamnă că 39% din cazurile de cancer la plămâni ar putea să fie descoperite cu un an mai devreme, arată digitaltrends.com.
Următorul pas pentru echipa Microsoft ar fi o implementară practică a descoperirii. Horovitz crede că o aplicație ce analizează căutările și care îi alertează pe pacienți în cazul de risc crescut de cancer pulmonar ar putea fi o soluție. Echipa speră că există potențiali pacienți care își for da acordul pentru analiza căutărilor, dar și pentru acces la istoricul medical, în încercarea de a fi descoperită o corelație mai puternică între cele două elemente.