O nouă teorie ar putea rezolva cinci dintre cele mai mari dileme din fizică
Fizicienii au conceput un nou model, care ar putea rezolva cinci dintre cele mai mari dileme ale fizicii moderne.
Modelul se numește SMASH și propune o teorie potrivit căreia avem nevoie de doar șase particule pentru a rezolva toate semnele de întrebare din modelul standard al fizicii. Echipa care l-a elaborat spune că nu va fi greu de testat, potrivit Science Alert.
Modelul a fost dezvoltat de o echipă de fizicieni francezi și germani, care spun că nu e nevoie de schimbări majore ale modelului standard, ci doar câteva elemente adiționale. Spre deosebire de alte teorii care au avut ca scop elucidarea misterelor mecanicii cuantice, SMASH nu implică sute de particule misterioase, ci doar șase: trei neutrini, un fermion și un câmp care include două particule.
Una dintre problemele pe care le-ar putea rezolva ar fi cea a materiei întunecate. Există dovezi potrivit cărora 26-27% din Univers este compus dintr-un tip de materie neidentificată. Îi putem detecta forța gravitațională, dar nu pare să emită alte forme de lumină sau radiație observabile.
De asemenea, SMASH ar putea explica și oscilația neutrinilor, un fenomen de natură cuantică care face ca un neutrin de un anumit tip de-a lungul unei călătorii să se poată transforma într-un neutrin de alt tip. Teoria oscilaţiei neutrinilor este relativ complicată, dar trebuie știut că acest fenomen se petrece doar dacă neutrinii au masă. Singura problemă e ă nu se știe de unde vine masa lor. Ar putea fi explicată de bosonul Higgs sau de o particulă care încă nu a fost descoperită.
O altă dilemă fizică poate fi rezumată astfel: de ce Universul observabil are mai multă materie decât antimaterie? Potrivit modelului standard, Big Bangul ar fi produs cantități egale de materie și antimaterie, iar în condițiile în care se anihilează una pe alta, ar fi putut duce la un Univers fără particule, compus doar din radiații. Totuși, există o mulțime de particule în Univers, ceea ce înseamnă că acest scenariu e parțial greșit.
Inflația cosmică e încă o curiozitate nerezolvată. Se crede că, la o fracțiune de secundă după Big Bang, Universul a intrat într-o fază de expansiune, numită inflație cosmică. Nimeni nu a reușit să explice exact mecanismul responsabil pentru expansiunea aceasta, desfășurată cu o viteză mai mare decât cea a luminii.
O altă dilemă notabilă este cea a încălcării simetriei CP (simetria ,,încărcată’’), care ar putea explica de ce există mai multă materie decât antimaterie în Univers, dar vine la pachet cu un mister nerezolvat. Această încălcare a simetriei fundamentale nu se aplică și în cromodinamica cuantică, iar momentan nu s-a găsit nicio explicație clară pentru asta.
Modelul SMASH ar putea ajuta la elucidarea acestor mistere. Acesta se bazează pe un model propus de fizicianul Mikhail Shaposhnikov de la Institutul Elvețian Federal de Tehnologie în 2005, numit vMSM, care susținea că trei neutrini cu anumite mase ar putea explica materia neagră, asimetria Universului și oscilația neutrinilor.
Modelul SMASH susține că acești trei neutrini pot fi adăugați alături de cei trei neutrini din modelul standard, împreună cu un fermion, pentru a rezolva primele patru probleme expuse mai sus. Pentru a cincea problemă, mai sunt incluse două particule: axionul, legat de materia neagră și inflatonul, particula din spatele inflației cosmice.
Experții spun că teoria lor va putea fi testată și verificată în următorii 10 ani. „Poți inventa oricând noi teorii, dar dacă pot fi testate în 100 de ani sau niciodată, nu ai știință adevărată, ci metaștiință”. Desigur, nu există nicio garanție că acest model, încă ambiguu, va putea rezolva cu precizie toate enigmele Universului, dar ar putea deschide orizonturi pentru noi cercetări.