Startupurile românești care ajută la construirea viitorului, pe scena RICAP
În cadrul RICAP Gala, cinci antreprenori în tehnologie și-au prezentat produsele inovatoare, demonstrând încă o dată faptul că interesul românilor pentru realitate augmentată, case inteligente și senzori pentru recuperarea fizică e în creștere.
RICAP selectează cele mai promițătoare companii inovatoare din România, pentru a le susține pe piața internațională. Anul acesta, din 18 companii care au beneficiat de consultanță, au fost alese cinci finaliste, cu un potențial imens. Toate demonstrează că deja trăim în viitor.
ReFlex, de exemplu, este o tehnologie care ar putea ajuta pacienții cu membre accidentate să se recupereze mai ușor. Dispozitivul folosește doi senzori de detectare a mișcării, care înregistrează în timp real exercițiile efectuate. Ulterior, le trimis unei aplicații mobile la care sunt conectați, astfel încât pacientul sau kinoterapeutul să poată vizualiza 3D mișcarea membrului accidentat. ReFlex ar ușura recuperarea la domiciliu, mai ales în ultimul stadiu al ei, care e deseori neglijat de pacienți. Cei care abandonează kinoterapia înainte de recuperarea completă pot ajunge în punctul în care să necesite intervenții chirurgicale. Setul ar fi vândut în clinici pentru un preț de aproximativ 500 de dolari, potrivit Startup Cafe.
Un proiect foarte interesant bazat pe realitatea augmentată ar fi Augmented Space Agency. Startupul se ocupă cu implementarea realității augmentate și virtuale în artă, gaming, arhitectură și afaceri. Una dintre cele mai remarcabile colaborări a fost încheiată cu cei de la EFdeN, care au construit o casă solară, modulară și eficientă din punct de vedere energetic. Aplicațiile lansate în luna mai permiteau vizualizarea și interacționarea cu prototipul casei.
Startupul SiNE s-a născut în 2014, pe baza conceptelor a trei fondatori, cu experiență în dezvoltare de hardware, sisteme de control, vânzări și peste 10 ani în dezvoltare software și design. SiNE este o soluție premium de casă inteligentă cu cea mai personalizabilă configurare de pe piață, o modularitate ridicată și cu posibilitatea să funcționeze cu orice echipament electric (întrerupătoare, dispozitive, becuri, uși de garaj, etc). Cei trei au investit în jur de 50.000 de euro pentru dezvoltarea acestui concept, iar chiar și în faza de testare, au obținut peste 500 de comenzi.
Symme3D este o firmă cu capital integral românesc, cu activitate principală de cercetare în domeniul depunerii aditive și manufactura primei imprimante 3D pe sistem delta. Compania a fost fondată în 2015 de cinci prieteni, ia în prezent are la activ peste 450 de comenzi în curs de onorare și contracte mari cu Renault Franța și România. Symme3D are trei birouri de manufactură deschise în Timișoara și, până la sfarșitul anului, intenționează să mai deschidă încă două birouri la București și Brasov. Compania are pe piață trei produse, unul destinat utilizatorilor casnici, unul destinat uzului industrial și unul de foarte mari dimensiuni destinat exclusiv pentru industria auto.
În contextul încălzirii globale, uRADMonitor este o rețea globală de monitorizare a mediului, compusă din mai multe tipuri de dispozitive hardware, capabile să măsoare poluanți fizici și chimici ai aerului. Dispozitivele pot fi conectate la internet, pentru a sincroniza măsurătorile cu serverul central. Partea de frontend (portal web și aplicatiile mobile) prezintă o hartă globală a datelor într-o formă accesibilă tuturor. În acest fel, sunt înțeleși mai bine factorii de poluare și eventuale soluții de diminuare a lor, cu scopul de a crește calitatea vieții și de a îmbunătăți calitatea mediului. Infrastructura desfășurată este o soluție Big Data verificată, care permite conectarea de noi senzori pentru a urmări un număr și mai mare de parametri, printre care se numără calitatea apei și a solului.