15 oct. 2016 | 12:00

Olanda ar putea legaliza eutanasierea pentru cei care simt că viața lor s-a terminat

ACTUALITATE
Olanda ar putea legaliza eutanasierea pentru cei care simt că viața lor s-a terminat

Suicidul asistat e un subiect care stârnește numeroase controverse de ordin etic. Olanda a fost prima țară care a decis să legalizeze eutanasierea umană, în 2002.

Acum, guvernul olandez ar putea duce lucrurile cu un pas mai departe. Dacă decizia din 2002 prevedea că doar persoanele care sufereau de boli în fază terminală și dureri de nedescris puteau opta pentru sinuciderea asistată, miniștrii sănătății și justiției propun extinderea acestei legi. Astfel, în viitorul apropiat, și oamenii care pur și simplu nu mai vor să trăiască ar putea opta pentru varianta de a fi eutanasiați. O boală în fază terminală nu ar mai fi o condiție pentru această decizie.

Miniștrii au transmis Parlamentului, într-o scrisoare, că oamenii care ‘consideră că viaţa lor s-a terminat trebuie, în conformitate cu niştre criterii stricte şi atente, să aibă opțiunea să îşi încheie viaţa într-o manieră demnă pentru ei, potrivit The Guardian.

Criticii deja susţin că scopul iniţial al politicii de eutanasiere din Olanda a fost deja depăşit, întrucât condiția stipulată de legea din 2002, legată de suferința insuportabilă, nu se aplică doar oamenilor cu boli în fază terminală, ci şi celor care suferă de boli psihice.

Politica eutanasiei este răspândită în societatea olandeză şi cazurile de acest fel au crescut cu două cifre în fiecare an. Tot mai mulţi pacienţi o solicită şi tot mai mulţi doctori sunt dispuşi să o efectueze. De exemplu, anul trecut, 5.516 olandezi au optat pentru eutanasie, iar acest număr reprezintă 3,9% din numărul persoanelor decedate în acel an.

Ministrul Sănătăţii, Edith Schippers, a precizat că „din cauza faptului că dorinţa pentru încheierea vieţii apare în principal la persoanele în vârstă, noul sistem va fi limitat” la acestea. Ministrul nu a anunţat, însă, care va fi limita de vârstă. Propunerea este, oricum, surprinzătoare, în contextul în care o comisie însărcinată să studieze extinderea practicii eutanasiei a stabilit că nu e necesară