13 oct. 2016 | 11:22

Google și Facebook lucrează la un cablu submarin de 12.800 de kilometri

ACTUALITATE
Google și Facebook lucrează la un cablu submarin de 12.800 de kilometri

Chiar dacă Google și Facebook sunt rivali, un cablu submarin este un mod ideal de a crea un parteneriat de lucru între companii.

Cel mai nou proiect care implică munca în echipă din partea celor doi giganți reprezintă realizarea unui cablu ultra-rapid care să traverseze Oceanul Pacific. Cele două companii lucrează cu Pacific Light Data Communication, o companie subsidiară a China Soft Power Technology, un nou jucător pe piața cablurilor submarine.

Cablul ce va traversa Oceanul Pacific va lega orașul Los Angeles de Hong Kong și se va întinde pe o lungime de nu mai puțin de 12.800 de kilometri. Atunci când va fi gata, cablul va avea o capacitate de transfer de date de 120 de terabiți pe secundă (Tbps). Asta îl va transforma în cel mai rapid cablu care traversează Pacificul, recordul actual fiind deținut de cablul FASTER, la care a lucrat și Google.

Cablul a fost anunțat inițial la sfârșitul lui 2015 și nu exista vreo referință la acel moment cu privire la implicarea Google și Facebook în proiect. Tot atunci a fost anunțat și costul estimativ al noului cablu submarin ee aproape 13.000 de kilometri; acesta va costa 400 de milioane de dolari, relatează techcrunch.com.

În interiorul cablului se vor găsi 5 perechi de fibră. Fiecare dintre aceste perechi va putea oferi 24 Tbps de lățime de bandă. Google afirmă că fiecare companie participantă la construcția cablului va avea propria porțiune dedicată. Google va deține propria pereche de fibră în interiorul cablului, având astfel posibilitatea de a-și menține traficul privat.

Acest cablu va fi al șaselea cablu submarin în care Google se implică, după Unity, SJC, FASTER, MONET și Tannat.

Deși pare ciudat ca Facebook și Google să lucreze în parteneriat, astfel de decizii sunt comune în domeniul cablurilor submarine. Recent, Microsoft decis să facă echipă alături de Facebook pentru un cablu trans-Atlantic, ce va fi mai rapid decât cel despre care vorbim acum.