13 oct. 2016 | 07:03

Cum va suferi planeta din cauza Galaxy Note 7

ACTUALITATE
Cum va suferi planeta din cauza Galaxy Note 7

În cazul în care ați crezut că scandalul Galaxy Note 7 s-a încheiat atunci când Samsung a anunțat că nu-l va mai produce sau comercializa, v-ați înșelat amarnic. 

În mod normal, când anumite telefoane au o problemă hardware sau chiar și atunci când sunt date de pământ, el se întorc în fabrică, sunt reparate, testate și vândute în format refurbished. Asta înseamnă că vizual și funcțional un terminal este nou, dar acesta a mai fost totuși folosit de altcineva și nu poate fi promovat ca nou. Din păcate, indiferent ce scenariu aveți în minte atunci când vorbiți de reciclarea Galaxy Note 7, acela nu va fi pus în aplicare. Conform unei declarații oficiale ale unui purtător de cuvânt al companiei, ,,Avem un proces pus la punct pentru a ne descotorisi de telefoane.

Motivul pentru care afirmația de mai sus vi se pare foarte abstractă se datorează faptului că este. Deși v-ați fi așteptat ca Samsung să repare sau să mai încerce să pună la punct cele aproximativ 2,5 milioane de Galaxy Note 7 comercializate, acestea se pare că vor fi pur și simplu aruncate. În contextul în care procesul de reciclare al smartphone-urilor nu a fost niciodată foarte bine pus la punct, iar anumite componente sau materiale din interior sunt dificil sau imposibil de reciclat, sunt șanse foarte mari ca scandalul din jurul Galaxy Note 7 să nu se fi încheiat.

,,Acestea sunt toate foarte scumpe din prisma impactului pe care îl au asupra mediului, dar și din punctul de vedere al vieților care sunt afectate pentru că minează materialele din interior.” Pentru Motherboard, CEO-ul iFixit a făcut o afirmație foarte cuprinzătoare vizavi de impactul pe care îl smartphone-urile moderne asupra planetei. Ca fapt divers, cele mai mari probleme le fac elemente precum cobalt sau indium, ce nu pot fi reciclate.

Indiferent de eforturile celor de la Samsung, rezultatele finale sunt previzibile. În cateva săptămâni sau luni, vom vorbi de cantități electronice de deșeuri electronice sau e-waste ce vor atrage cu siguranță proteste din partea unor agenții precum Greenpeace. Cu alte cuvinte, sud coreenii ar fi trebuit să ia o decizie mult mai inspirată decât să arunce peste 2,5 milioane de telefoane folosite între câteva zile și câteva săptămâni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele