Cum ar arăta Pământul dacă gravitația ar fi vizibilă
Fără gravitație, nu am fi doar cu capul în nori, ci și cu picioarele. Dacă te-ai întrebat vreodată cum ar arăta această forță indispensabilă existenței noastre pe Terra dacă ar fi vizibilă, un grup de oameni de știință au un răspus.
Așadar, știm cât de puternică este această forță, dar mai știm și că variază de la o parte a planetei la alta. Unele dintre cele mai bune hărți care ilustrează gravitația Terrei au fost realizate de cei de la Western Australian Geodesy Group, din cadrul Universităţii Curtin. Geodezia este studiul matematic al formei și proprietăților Pământului.
Oamenii de știință au combinat datele obținute de la sateliți cu observațiile făcute la sol, pentru a realiza hărți de înaltă rezoluție cu reprezentarea gravitației, repartizată pe zonele geografice. Hărțile au fost publicate de Science Alert și ne arată o față a Terrei pe care nu am mai văzut-o până acum.
Iată cum ar arăta gravitația în America de Sud. Regiunea albastră are un nivel al gravitaţiei mai scăzut, în timp ce, în regiunea roşiatică, gravitația este mai mare. Gravitaţia este mult mai mare în munţii Anzi şi în formele de relief înalte din est. În Brazilia, gravitaţia este mult mai scăzută.
Europa are un model mai bine definit al nivelului gravitaţiei, iar zona Alpilor, aceasta este mult mai proeminentă.
Australia are un nivel al gravitaţiei mult mai scăzut, în timp ce în zona Indoneziei gravitaţia are un nivel mai ridicat.
În America de Nord, relieful geografic este vizibil, iar cea mai semnificativă zonă este cea a Munţilor Stâncoşi.
Africa are o hartă mult mai complexă. Se poate observa o intensitate mai puternică a gravitaţiei în zona de sud, nord şi vest, iar în est, aceasta e mai scăzută.
Harta Asiei e incompletă, dar se poate observa zona de coliziune cu India și, în special, munții Himalaya.