De ce trebui să investim mai mult în educație cibernetică în universități
Nevoia de ingineri și specialiști în IT este în continuă creștere, peste tot în lume, iar acest lucru nu e nicidecum o noutate.
În acest context, Eugene Kaspersky, directorul Kaspersky Lab, a explicat motivele pentru care e important ca guvernele să investească mai mult în educația pentru securitatea cibernetică în universități, în cadrul conferinței „Noi provocări globale de securitate cibernetică”, organizată în București de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).
„Guvernele sunt destul de inteligente să înțeleagă că cyberweb-ul se poate transforma într-un bumerang care poate crea pagube. Cum prevenim atacurile? Avem o problemă, dar întrebarea este: putem să o rezolvăm? Avem multă treabă de făcut. Mesajul meu către guvernele din întreaga lume este: investiți mai mult în educație pentru securitate cibernetică, în universități! Avem nevoie de ingineri, de specialiști în IT”, a spus șeful Kaspersky Lab, citat de Agerpres.
„Ecosistemul IT este unul vulnerabil, iar smartphone-urile, ATM-urile, dispozitivele inteligente, în general, fac parte din el. Vestea foarte proastă pe care o aduc este că infracțiunile cibernetice continuă să crească, iar infractorii devin din ce în ce mai profesionalizați. Infracțiunile tradiționale vizează transporturile și industria. Pasul următor? Atacuri la adresa infrastructurilor critice. În viziunea mea, există trei tipuri de scenarii prin care poate fi atacată o infrastructură critică: canalele de telecomunicații, distrugerea sistemelor fizice și atacul asupra datelor digitale stocate. Mai mult, există atacuri înregistrate la bazele de date ale spitalelor și avem deja patru cazuri’, a mai spus Kaspersky.
Conferința a avut ca scop abordarea problemei securității cibernetice și deschiderea oportunităților de cooperare pentru părțile interesate de a găsi cele mai bune metode de implementare a politicilor, exemplelor de bune practici, precum și noilor metode de cercetare-inovare în domeniu. Evenimentul are loc în cadrul campaniei „Luna Europeană a Securității Cibernetice (European Cyber Security Month — ECSM)”.