Ce este rujeola și de ce e important vaccinul
Ministerul Sănătății a confirmat că există o epidemie de rujeolă în România, o infecție virală extrem de contagioasă, care poate avea consecințe grave.
În primele opt luni ale anului 2016, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar trei copii au murit, scrie HotNews. Comparativ cu anul 2015, creșterea este uriaşă. Anul trecut, au existat doar şapte cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Înainte să arătăm cu degetul către posibilii vinovați, fie că e vorba despre campaniile iresponsabile pe care le blamează Ministerul Sănătății sau de sistemul defectuos în sine, e mai important să știm ce este rujeola și de ce vaccinul e atât de important. Nevoia de informare e cu atât mai mare în contextul în care, anual, numărul părinților care refuză să își vaccineze copiii crește. Nici noi nu avem competențele necesare pentru a ține pledoarii despre necesitatea vaccinării copiilor, dar am folosit surse de încredere, pe care le puteți consulta pentru informații adiționale.
Ce este rujeola
Rujeola este mult mai gravă decât rubeola, cu care este adesea confundată datorită denumirilor similare. Denumirea “pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și o erupție cutanată.
Rujeola are o origine virală, iar virusul care o provoacă este unul de tip ARN, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine și al răpciugii canine. Simptomele apar, de obicei, în 8-12 zile la expunerea la virus, acesta fiind transmis extrem de ușor, prin tuse, strănut, râs și chiar și vorbit. Rujeola tipică începe după o perioadă de incubație de 7-14 zile cu febră prodromală, rinoree, tuse chinuitoare și conjunctivită. În perioada de vârf a bolii, temperatura poate depăși 40 °C , cu edem periorbital, conjunctivită, fotofobie, tuse chinuitoare, iritație extensivă și prurit.
De ce este important vaccinul ROR
Vaccinarea împotrivă rujeolei este o metodă eficientă de prevenire a bolii. De obicei, se folosește un vaccin triplu (vaccinul ROR – rujeolă, oreion, rubeolă). Studii recente au arătat că vaccinul nu produce reacții alergice la copiii care sunt alergici la proteinele din ou. Vaccinul are efect asupra bolii, cu condiția administrării în 72 de ore de la contactul inițial cu virusul. Altă metodă profilactică este reprezentată de administrarea de imunoglobuline (IG). O astfel de injecție cu imunoglobuline poate preveni sau scurtă boală. Copiii sub un an, femeile însărcinate și persoanele cu sistem imun deficitar, au indicația cea mai mare de administrare de imunoglobuline specifice, dacă sunt expuși la virusul rujeolei, potrivit Sfatul Medicului.
Vaccinul ROR a devenit controversat, din cauza răspândirii zvonurilor despre o posibilă legătură între imunizare și dezvoltarea autismului. Controversa a plecat de la un studiu retras ulterior, care nota anumite conexiuni, însă mii de studii ulterioare, realizate de organisme medicale de prestigiu au infirmat existența vreunei cauzalități.
Cei trei copiii care au murit din cauza rujeolei aveau sub un an. „Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copii sub 1 an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi”, notează Ministerul Sănătăţii.
Medicii sunt de părere că o bună parte din vină e purtată de dezinformarea în legătură cu aceste vaccinuri, răspândită de oameni care nu au niciun fel de competențe medicale. Nu putem pune responsabilitatea pe umerii acestor persoane (cel puțin, nu din punct de vedere legal), dar situația actuală ne confirmă că vaccinarea copiilor sub un an ar trebui să fie tratată cu seriozitate.
„Este vorba şi de atitudinea pe care o au părinţii la un moment dat, deloc condamnabilă, să se informeze de la prieteni, locuri de joacă, colectivităţi, din ce spune un părinte sau altul. Se creeaza un flux negativ în jurul acestor campanii de vaccinare. Este o boală, în primul rând, extrem de contagioasă, despre care noi vorbim că se ia în contact obligatoriu cu un copil bolnav. În condiţiile în care din ce în ce mai mulţi copii nu sunt vaccinaţi şi, mai ales, vorbim despre tot felul de vaccinări, copiii aceştia au o imunitate foarte proastă. Si atunci, rujeola, care în mod normal putem spune că nu este o boală severă, devine extrem de gravă şi devine o formă de boală complicată. (…) De boala asta se ocupa medicii infecţionişti, cei care lucreaza în spitalele de boli infecţioase pentru că este o boală contagioasă. Vă vorbesc din punct de vedere al unui medic care a trăit la sfârşitul anilor ’70. Epidemii de rujeolă extrem de severe, pentru că era perioada în care nu exista vaccinarea antirujeolă. S-a introdus în 1978, daca ţin bine minte, iar rujeola a scăzut dramatic ca incidenţă de boală după introducerea vaccinării. Deci, practic, rolul vaccinării este unul extrem de important, iar faptul că vin în contact copii vaccinaţi cu cei nevaccinaţi, asta creşte şi gravitatea bolii şi posibilitatea apariţiei unor complicaţii extrem de severe. Părinţii trebuie să îşi vaccineze copiii, pentru că România, la ora actuală, este pe ultimul loc în ţările europene legat de campaniile de vaccinare şi de numărul copiilor vaccinaţi”, a declarat pentru Mediafax Mihaela Bălgrădean, medic primar pediatru.
Cât despre disponibilitate, aproximativ 380.000 de doze de vaccinuri ROR sunt disponibile, acestea fiind suficiente pentru toţi copiii care trebuie vaccinaţi, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu, precizând că părinţii trebuie să îi ducă pe copii la medicii de familie pentru imunizare împotriva rujeolei.