21 sept. 2016 | 10:00

Ce puteai învăța în 13 zile cu iPhone 7 și 5 ani fără Steve Jobs

ACTUALITATE
Ce puteai învăța în 13 zile cu iPhone 7 și 5 ani fără Steve Jobs

Știi ce se zice despre mașinile germane? Merg țais! Cam așa e cu iPhone. An de an jurnaliști și publicații scriu mult despre fiecare nou model, dar nimeni nu scrie mai mult decât fanii și, mai ales, dușmanii acestui gadget. Și e fix asta: un gadget.

Pe 7 septembrie, Apple a prezentat. Pe 9 septembrie, a pus la precomandă. Din 16 septembrie, telefonul e în mâna primilor. Și e doar un telefon, o să-ți spui tu, ce atâta gălăgie pentru încă un telefon.

Megan Garber pentru „The Atlantic“ a scris însă ceva frumos. „Dar un iPhone, de asemenea, este mai mult decât o mașinărie. Ecosistemul inteligent care funcționează cu o atingere ține liste de cumpărături, și fotografii, și jocuri, și glume, și știri, și cărți, și muzică, și secrete, și vocile celor pe care îi iubim, și, foarte posibil, fiecare mesaj pe care l-am trimis prietenilor. Gândul, memoria, empatia, lucrurile pe care le considerăm «suflet»: acolo este totul, prin metale aranjate să fie ținute în mâna omului“.

Este un text lacrimogen despre nimic, despre metal, sticlă și plastic, pentru că toate la un loc sunt în fiecare telefon pe care îl ții în mână. Și toate fac aproximativ același lucru, replicând de la model la model și de la concurență la concurență aproape aceleași funcționalități. Totuși, și votca inspiră poeți, dar nu toți alcoolicii sunt poeți.

apple-iphone-7-ifixit-teardown-reparatie

Au trecut 11 zile de când iPhone e la precomandă. În octombrie vor fi trecut cinci ani de când Steve Jobs vorbea cu poate cele mai frumoase cuvinte despre o mașinărie. În acest timp, pe internet s-a scris mult despre mufa care nu mai e, despre camera care e și nu prea este excelentă, dar și despre multe alte minusuri. Toate sunt și nu sunt relevante, în același timp.

Mufa de căști e ca bibeloul bunicii

Apple a renunțat la un port clasic. Și ce agitație va fi, că nu poți asculta muzică și încărca telefonul în același timp. E Apocalipsa după cum scrie la Biblie! iPhone 7 nu este însă primul telefon fără mufa clasică de 3,5mm pentru audio. Cel mai recent a fost Moto Z de la o companie mare: Lenovo. Totuși, nu s-au agitat oameni atunci, pentru că brandul „Moto“ sau marca „Motorola“ au fost cvasi-relevante în ultimii ani. Am avut Moto X, mi-a plăcut și am scris frumos despre el, dar ca mine sunt puțini și face parte, într-un plan mai mare, din lumea Android, chiar dacă sistemul de operare e ascuns de producători sub tot felul de interfețe: Sense, TouchWiz, Emotion etc.

Aici apare prima diferență: notorietatea. Când Apple face ceva, dar, mai ales, renunță la ceva, există păreri pro și contra ca și cum ar fi o democrație. Nu e! Este un gadget vândut la prețul la care vrea producătorul, iar la anul vine altul. Va fi mai rău fără mufă? Cu siguranță! Vor fi doi ani oribili, în care colegul de birou are căști, dar n-are iPhone. În care căștile „bune“ vor fi scumpe și deja ai dat mult pe telefon, ești zgârcit de aici încolo. Ani în care Apple va împinge AirPods cât mai în față, dar acolo nu e vorba de muzică, e vorba de Siri.

cum-ar-arata-un-iphone-cu-toate-functionalitatile-cerute-de-fani

Nu îi pasă companiei, cu acele „dopuri de urechi“, cât de meloman ești, ci vrea să îți arate că asistentul Siri e acolo cu ce ai nevoie. Dacă ai nevoie în engleză, mandarină și alte câteva limbi meritorii. Româna nu e printre ele.

Dar așa cum te cerți cu bunica să arunce bibeloul și ea nu vrea, așa e cu mufa. O știm cu toții, e acolo de când era la modă un walkman, dar acum e altă eră. Și da, Steve Jobs a zis că e nasol să încarci și căștile, însă el e mort, dar economia, telefonul, tehnologia și Apple merg mai departe. Jobs a zis multe prostii, la fel ca Gates și mulți alții, dar când era pe scenă a zis ce trebuie ca tu să vrei. Cum fac Tim Cook, Sundar Pichai (Google) sau Satya Nadella (Microsoft), de exemplu.

Vor mai dispărea în timp tehnologii redundante ori meserii care pot fi înlocuite cu ceva: mașinile pe benzină, șoferii, agenții de turism, poștașii, curierii sau tanti de la ghișeu. Numai că nu îți pasă de astea, că încă n-au dispărut. Acum, e mufa pentru căști, dar vor fi zeci de telefoane cu Android care vor avea jack încă cinci ani de acum înainte.

Ipocrizia companiilor nu va dispărea niciodată

Tu, eu, vecinul de la doi și alții ca noi pur și simplu nu vor să înțeleagă că toate aceste companii sunt ipocrite. Samsung a eliminat cardul microSD în Galaxy S6 într-o mișcare lăudabilă cu argumente bune. Anul acesta l-a adăugat în S7, pentru că la nivel de user nu a fost bine primită vestea. HTC a lansat un telefon cu cameră dublă. Apoi a renunțat. Cum a renunțat și la stabilizarea optică, deși nu e de aruncat. Și Google a renunțat la Google+. Unele decizii au timpul lor, altele sunt sortite eșecului din start.

Este un cerc în care se învârt toate produsele de consum, dar iPhone e atât de popular, încât și concurența poate beneficia, dacă este ironică. E ca la Facebook.

Multe glume pe internet au fost și despre cum directorul de marketing al Apple a spus că e un act de curaj să elimine mufa. Desigur că nu e, dar vorbim despre o prezentare la care oamenii aceia au lucrat câteva săptămâni. Cuvintele pompoase n-au lipsit niciodată și nu vor lipsi, că acestea bucură și învrăjbesc – ai și uitat de floppy, CD-ROM, cablu serial sau casetă, nu? Cum au lăudat și acel zoom optic făcut cu a doua cameră. Este un șiretlic și atât. Nokia N93 făcea zoom optic de acum zece ani, dar atunci nu-i păsa nimănui, că pozele erau proaste și nu aveai Facebook și Instagram să le pui imediat cu #outofthephone și #nocrop.

Ani vor veni în care vor fi tăiate de pe lista de features diverse opțiuni și tehnologii. Deocamdată, au dispărut mufa și butonul Home cu arc. Telefoanele rămân la fel și fac aproximativ același lucru, doar că parlamentarea pe internet ne ajută să eliberăm din stresul unei zilei. M-am certat pe forumuri câteva ore pe zi, timp de doi ani, cu oameni care aveau păreri contrare alor mele. Ne-a văzut cineva? Poate o agenție de PR pentru o monitorizare.

În final, să rămână o parafrază după un viral, că e ușor să exprimi lucruri așa: se numește țeapă, n-ai mai luat țeapă până acum?! Ba sigur că da.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele