19 sept. 2016 | 18:21

Pluto emite raze X, iar oamenii de știință vor să înțeleagă de ce

ACTUALITATE
Pluto emite raze X, iar oamenii de știință vor să înțeleagă de ce

Deși Pluto nu mai este de ceva vreme una dintre cele nouă planete ale Sistemului Solar, reușește în continuare să îi surprindă pe oamenii de știință.

În perioada în care sonda spațială New Horizons a trecut pe lângă Pluto, observatorul NASA Chandra, dedicat observării razelor X, a fost îndreptat de câteva ori în direcția planetei pitice și a lunilor acesteia. În toate cele patru analize efectuate de Chandra, între februarie 2014 și august 2015, observatorul a detectat raze X emise de către Pluto.

Evenimentul este o adevărată surpriză pentru oamenii de știință, deoarece îndepărtata planetă nu are niciun mecanism natural care să îi permită emiterea de raze X.

”Am detectat pentru prima dată raze X emise de un corp din Centura Kuiper și am descoperit că Pluto interacționează cu vântul solar într-o manieră neașteptată și energetică”, declară Carey Lisse, astrofizician în cadrul Laboratorului de Fizică Aplicată de la Universitatea John Hopkins. ”Ne așteptăm ca alte obiecte din Centura Kuiper să aibă un comportament similar.”

Pluto este cel mai mare obiect din Centura Kuiper, aceasta fiind alcătuită dintr-un număr mare de obiecte ce orbitează în jurul Soarelui. Centura începe aproximativ în zona planetei Neptun (de 30 de ori distanța dintre Soare și Pământ) și se extinde până la o distanță de 50 de ori distanța dintre Soare și Pământ.

Lisse a fost cea care a detectat pentru prima dată raze X emise de o cometă acum 20 de ani și a intuit că și Pluto ar putea emite raze X, deși era puțin probabil ca asta să se întâmple. Gazele din jurul planetelor pot interacționa cu vântul solar și pot crea raze X. Planeta emite suficiente gaze din atmosfera sa, însă vântul solar este insuficient pentru a crea interacțiuni suficient de puternice ca razele X să apară, conform futurity.org.

Există câteva teorii cu privire la razele X emise de Pluto. Planeta ar putea fi urmată de un nor de gaz mai dens decât cel descoperit de New Horizons, sau câmpurile magnetice interplanetare ar putea trimite mai multe particule din vântul solar înspre regiunea unde se află pluto. O a treia teorie este că densitatea scăzută a vântului solar de la o asemenea distanță ar putea crea un tor de gaze neutre ce coincide cu orbita lui Pluto.